Potentiële donoren ontvangen brief van ministerie

15-09-2020 11:47

Potentiële donoren ontvangen brief van ministerie

STREEK - Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeenten Zaanstad en Wormerland die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 26 september een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 62.100 Zaanstedelingen en ongeveer 6.100 Wormerlanders. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van je keuze in het Donorregister, kun je terecht bij veel bibliotheken.

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen.

Brieven van het Donorregister
Inwoners van gemeenten Zaanstad en Wormerland die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 26 september. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Voorlichting en invulhulp bij bibliotheken
Tal van bibliotheken geven voorlichting gegeven over het nieuwe Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister, hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Ingevulde keuzes Zaanstedelingen
Tot 28 juni 2020 vulde 50,5% van de Zaanstedelingen vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Zaanstedelingen gaat het bij 49,6% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 40,9% wil geen orgaandonor worden en 9,5% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Ingevulde keuzes Wormerlanders
Tot 28 juni 2020 vulde 54,6% van de Wormerlanders vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Wormerlanders gaat het bij 58,3% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 30,1% wil geen orgaandonor worden en 11,6% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl