POV haalt én brengt kiesgerechtigden met visuele beperking in Zaanstad én Wormerland

Gepubliceerd: 27-02-2019 11:02

POV haalt én brengt kiesgerechtigden met visuele beperking in Zaanstad én Wormerland

ZAANSTREEK – Een opmerkelijk sociaal betrokken initiatief, dat mag je de actie van de Partij voor Ouderen en Veiligheid noemen. De partij haalt én brengt op woensdag 20 maart inwoners van Wormerland en Zaanstad met een visuele beperking die moeilijk bij het speciaal ingerichte stemlokaal bij het Oog Medische Centrum in Zaandam kunnen komen. Zo is het ook voor deze doelgroep mogelijk zonder hulp in het stemhokje en in alle privacy een keuze te maken tijdens de Provinciale Verkiezingen.

De POV Zaanstad had 17 januari een motie ingediend om mensen met een visuele beperking te laten stemmen door middel van een stemmal en ondersteuning van audio. Zo is het mogelijk zelfstandig te stemmen en gebruik te kunnen maken van het wettelijk stemgeheim. Voorheen ging er iemand mee het stemhokje in. Het spreekt voor zich dat er dan geen sprake is van een stemgeheim.

Pendeldienst aanmelden
Zaanstad heeft de motie unaniem ondersteund en besloot dat er een stembureau wordt ingericht met hulpmiddelen. Dit stembureau is te vinden in het OMC in Zaandam aan de H. Gerhardstraat 10. Helaas is dit stembureau door de ligging niet voor alle inwoners met een visuele beperking goed bereikbaar. De POV besloot vervolgens het probleem heel praktisch te benaderen en zette een pendeldienst op. Wel is het voor een goede planning belangrijk dat gegadigden zich tot uiterlijk 15 maart aanmelden. Dat kan door het sturen van een mailtje naar: verkiezingen@pov-nederland.nl

Wormerland
De Partij voor Ouderen en Veiligheid Wormerland heeft dezelfde motie ingediend op 29 januari tijdens de gemeenteraad van Wormerland.
,,Ondanks dat de hele gemeenteraad voorstander van deze motie was, besloot het college geen stembureau in te richten voor mensen met een visuele beperking. Als reden werd aangedragen dat het stemmen dan té lang gaat duren (30 tot 60 minuten). De kosten zouden niet opwegen wegen tegen het gebruik maken van het wettelijk stemgeheim van inwoners met een visuele beperking”, laat de POV weten.

De partij betreurt dit besluit. ,,Het college van Wormerland verwijst naar het OMC in Zaanstad. Het is kennelijk geen probleem dat het in Zaanstad wel zo lang mag duren.”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl