POV wil betere begeleiding beperkten bij verkiezingen

Gepubliceerd: 05-01-2018 8:01

POV wil betere begeleiding beperkten bij verkiezingen

ZAANSTAD - Fractievoorzitter van de POV, Harrie van der Laan wil dat in Zaanstad mensen met een beperking beter begeleid moeten worden als zij in maart gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke of visuele beperking te weinig hulp krijgen in het stemhokje. Ook heeft deze groep mensen grote moeite met het lezen en invullen van het stembiljet en het lezen van praktische informatie.

De helft is niet wezen stemmen of heeft geen gebruik gemaakt van de volmacht. Van de stemmers geeft 40% aan problemen te hebben in het stemlokaal, met name bij het lezen, begrijpen en invullen van het stembiljet. Zij hadden graag hulp gekregen in het stemhokje, maar de wetgeving staat dit nog niet toe.

Het College voor de Rechten van de Mens roept de overheid, gemeenten en politieke partijen op om de toegankelijkheid van de verkiezingen te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door het stembiljet te vereenvoudigen en informatie over de verkiezingen in begrijpelijke taal beschikbaar te maken. Voor mensen met een visuele beperking is het mogelijk hulp in te roepen bij het stemmen maar de kieswet staat dit (nog) niet toe voor mensen met een verstandelijke beperking.

Van der Laan wil weten of het college van B&W naar aanleiding van dit onderzoek het stembiljet en de uitleg daarbij gaat aanpassen en of het college de medewerkers van de stembureau's gaat informeren over het feit dat mensen met een lichamelijke of visuele beperking hulp mogen krijgen in het stemhokje en zelf mogen beslissen wie deze hulp geeft. Ook wil van der Laan weten of de gemeente heeft nagedacht over alternatieve mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke of visuele beperking om te stemmen via een stemcomputer of via de post.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl