Presentatie gelimiteerde serie Oudt Heyn & Syn Wyf bier puur Zaandijks feestje

Gepubliceerd: 31-07-2019 11:07

Presentatie gelimiteerde serie Oudt Heyn & Syn Wyf bier puur Zaandijks feestje

ZAANDIJK - ,,Het is een vol van smaak, zeer complex genietbier dat juist alleen maar nog beter smaakt als je het bewaard”, zegt Derek Walsh. De consulent voor bierbrouwerijen, docent en ontwikkelaar van bierrecepturen praat met eerbied over het Oudt Heyn & Syn Wyf speciaalbier. Tijdens een echt Zaandijks feestje werd de drank in een speciale Zaandijk 525 uitgave gepresenteerd bij brouwerij Hoop aan de Lagedijk.

Tekst en foto's: Dirk Karten

Eigenlijk is alles bijzonder aan de gelimiteerde serie van dit nieuwe, maar ook weer bestaande Hoop-bier. Want het Old Ale bier zelf bestond al. Maar dan als 33 cl liter versie. Ter gelegenheid van Zaandijk 525 jaar is er nu een 750 ml versie uitgebracht. Inclusief zeer bijzonder etiket. Op ambachtelijke wijze gedrukt bij drukkerij Heijnis en Schipper uit Zaandijk op ‘Zaans bord’.
En dat is op zich al uniek want de onderneming van Maurice en Marjolein Lensink is de enige drukkerij in Nederland die het aandurfde het uit lompen gemaakte papier machinaal te bedrukken.

Zaans ‘bord’ als etiket
,,Het handgeschepte papier komt van onze eigen papiermolen De Schoolmeester”, legt Paul Riteco, mede-eigenaar van brouwerij Hoop, uit. Hij onderstreepte het historisch besef van dit bijzondere papier door te vertellen dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring uit 1776 is gemaakt op dit unieke Zaanse papier.

Maurice Lensink liet tijdens de perspresentatie zien hoe ze voor het goed bedrukken van het ruwe papier teruggrepen op een machine die in 1965 al 115 jaar bestond: de Heidelberger degelpers. De Zaandijkse drukkerij heeft echter roots in 1821 en ging aan de slag met het ‘weerspannige materiaal’. Geen vel papier is immers hetzelfde. Het drukkersechtpaar wist zelfs de historisch gestileerde letters op het etiket een extra chique uitstraling te geven door een extra drukgang met goudkleurige folie. Een waar grafisch kunststukje, gerealiseerd op een drukpers uit de 18e eeuw.

‘Alles uit de kast’
Steven de Cleen, Creatie & Design en ontwerper Joep Janssen van ProudDesign kregen van Paul Riteco de opdracht het bijzondere etiket te ontwerpen. ,,Nou hadden we in 2017 met het ontwerp van ons ‘Oud Heyn en Syn Wyf’ etiket de eerste prijs gewonnen in de jaarlijkse BAV Bieretikettenverkiezing. Dus het ontwerp was op zich al bekroond”, aldus Paul.

,,En dus moesten wij alles uit de kast halen om het te overtreffen”, vult Joep Janssen aan. Hij verving onder meer op het etiket de foto van Heyndrik Pietersz, bijgenaamd oud-Heyn en stichter van Zaandijk, voor een getekend portret. Maar ook de achterkant van het etiket is bedrukt. Het geeft het - hoopvolle - leven van Zaandijkers ‘tussen leven en dood’ aan. Daarmee wordt teruggegrepen naar de tijd toen aan de noordkant van Zaandijk watermolen Het Leven stond en aan de zuidkant meelmolen De Bleeke Dood. Waarbij laatstgenoemde er nog altijd staat. Door de 525-fles af te sluiten met zegellak, wordt het historisch karakter nog eens extra benadrukt.

Bijdrage aan Zaandijk 525 jaar
De gelimiteerde uitgave van het Old Ale speciaalbier is niet alleen een feestje voor bierliefhebbers, maar ook voor het comité Zaandijk 525. Want vijftien procent van de opbrengst gaat naar het feest dat op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september wordt gevierd. Dit ter gelegenheid van het feit dat ‘In ‘tjaer ons Heeren duysent vier hondert vier en negentigh, den twintigsten dagh in september’ Heyndrick Pietersz, bijgenaamd Oud-Hein, 525 jaar geleden een vergunning kreeg om een woning op de lage dijk langs de Zaan te bouwen. Daarom kreeg Jan Duijvis, officieuze burgemeester van Zaandijk, de eer het eerste exemplaar uit te schenken.

Gelimiteerde serie
Wie 14,95 euro neertelt voor het unieke bewaarbier, doneert dus gelijk aan het Zaandijker feestgedruis. De gelimiteerde serie bestaat uit een serie van drie keer maken van 525 flessen. Het speciaalbier is te koop bij Hoop aan de Lagedijk.

En hoe het bier smaakt? In ronkende woorden luidt de omschrijving van de 9,2% sterke drank ‘Een rijp, vol, bitter en zeer complex geniet- en bewaarbier.’ Waarbij dat laatste lastig zal worden voor de bierfan…

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl