Preventief fouilleren in centrum Zaandam en Poelenburg

Gepubliceerd: 21-12-2018 10:12

Preventief fouilleren in centrum Zaandam en Poelenburg

ZAANDAM - Het centrum van Zaandam (inclusief de Russische Buurt) en de wijk Poelenburg zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie het komende half jaar de mogelijkheid om mensen in dit gebied preventief te fouilleren.

,,Het is een ingrijpende maatregel, waar ik niet blij mee ben”, zegt burgemeester Jan Hamming. ,,Maar er hebben zich de afgelopen periode te veel incidenten met wapens voorgedaan. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Wapens horen niet in onze stad. Daarom is dit noodzakelijk.”

Afgelopen maanden hebben diverse schietincidenten en ernstige verstoringen van de openbare orde plaatsgevonden in het centrum van Zaandam en Poelenburg. Uit nadere beschouwing van de wapenproblematiek in Zaanstad blijkt dat met name in het centrum van Zaandam en Poelenburg zich de afgelopen twaalf maanden een flink aantal incidenten met (vuur)wapens heeft voorgedaan.

In Poelenburg betreft het negen keer verboden wapenbezit, dertien keer bedreiging met wapens en één poging moord/doodslag. In het centrum van Zaandam gaat het om vijftien keer verboden wapenbezit, tien bedreigingen met wapens en vier keer (poging) moord/doodslag.

Burgemeester: ‘Jeugd moet veilig kunnen spelen en uitgaan’
,,Dat zijn ernstige vormen van geweld die de veiligheid en het veiligheidsgevoel in het publieke domein aantasten”, zegt burgemeester Hamming. ,,Daar willen we een eind aan maken. Onze kinderen moeten veilig kunnen spelen in hun straat, in hun wijk. Onze jongeren moeten veilig kunnen uitgaan zonder bang te hoeven zijn voor wapengeweld. Zaanstad is altijd een relatief veilige stad geweest en dat moet zo blijven. Vandaar dit besluit.”

Acties niet aangekondigd
Preventief fouilleren is een effectief (preventief) middel om mensen ertoe te bewegen geen wapens bij zich te dragen in de openbare ruimte en het aantal wapens terug te dringen en het draagt bij aan het in beslag nemen van zoveel mogelijk wapens.

 
De aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied maak het voor de politie mogelijk om in die wijken onaangekondigd preventief te fouilleren. Preventief fouilleren gebeurt niet constant en overal. De politie plant daarvoor acties in, in afstemming met burgemeester en Openbaar Ministerie.

Het besluit is gelijk ingegaan en van kracht tot en met 20 juni 2019. Na een half jaar worden de resultaten geëvalueerd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl