Prikken wat de pot schaft

Gepubliceerd: 20-04-2021 21:04

Prikken wat de pot schaft

STREEK - De persconferentie van hedenavond leverde geen verrassingen op. Datgeen wat al in de wandelgangen was doorgesijpeld kwam daadwerkelijk uit de monden van zowel premier Rutte als minister De Jonge. Hun demissionaire staat maakte niet dat zij anders spraken dan in het weekeinde.

Nu ons land midden in de vaccinaties zit - en daar allerlei twijfels bij opborrelen - was het Hugo de Jonge die helder was over de aanpak: ‘prikken wat de pot schaft’ was zijn kernachtige advies.

Iedereen moet altijd volmaakt transparant zijn over de risico's. Daarom heeft het kabinet op de pauzeknop gedrukt met AstraZeneca, en ook uitgelegd waarom zij dat doen. Daar dienen dan ook consequenties aan verbonden te worden aan wat je vervolgens ziet. De Jonge: “Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat het vaccin veilig is, en dat de overheid hen op de hoogte stelt van de eventuele risico's. Ik las een verhaal over een huisarts die haar patiënten vertelde: de vaccins zijn veilig, anders hadden we ze niet aangeboden. Voor nu is het prikken wat de pot schaft. Als we daar een keuzemodel van maken, wordt het een rommeltje. Uiteindelijk worden alle vaccins beschikbaar gesteld, maar soms moet je daar even op wachten."

De minister-president opende met een quote uit gesprek dat hij zondag met de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, voerde. Bruls sprak volgens Rutte wijze woorden toen hij zei dat we niet met nul risico uit deze crisis kunnen komen. “Dat is ook een van de onderliggende gedachten van ons openingsplan, waarmee Nederland rond het begin van de zomer afscheid genomen kan hebben van de meeste coronamaatregelen. We houden een slag om de arm wat betreft precieze data. De risico's moeten wel verantwoord zijn, en dat blijft voorlopig een balanceeract. We moeten voorzichtig zijn, dat zijn we verplicht aan mensen in de zorg, die dubbele diensten draaien, vakanties zien verdampen en alleen maar aan het hollen, hollen, hollen zijn. Per woensdag 28 april durven we de eerste voorzichtige stap te zetten.”

Met z'n allen snakken we naar een concreet begin van het einde. Wat is er bijvoorbeeld deze week zo anders in de cijfers? “Niet ongelofelijk veel, maar wel net genoeg. De instroom in de ziekenhuizen vlakken af, en de daling komt in zicht. We zien de spanning tussen de heftige werkelijkheid in de ziekenhuizen en de voorzichtige optimistische vooruitzichten. Toch durven we deze behoedzame eerste stap aan, al is het voorlopig nog alle hens aan dek in de zorg. Het naleven van de basisregels wordt zo mogelijk nog belangrijker, ook als je al gevaccineerd bent."

AANPASSINGEN
De avondklok zal tot opluchting van velen aflopen op 28 april om 04. 30 uur. Het mogelijke thuisbezoek gaat van maximaal één naar maximaal twee per dag. “Dit is voor veel mensen de lastigste maatregel om na te leven, maar hij blijft belangrijk omdat de meeste besmettingen thuis plaatshebben.”

De buitenterrassen mogen weer open van 12.00 tot 18.00 uur. Per terras mogen maximaal vijftig mensen toegelaten worden, met een intake-gesprek vooraf. Gasten houden 1,5 meter afstand van elkaar. Met kuchschermen mogen de tafels op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan. Als vanouds blijft het dat je bij klachten thuisblijft, bij bezoek houd je je aan de basisregels.

“Ik begrijp dat horecamedewerkers op meer hadden gehoopt, we nemen hun moeilijke tijd met deze kleine eerste stap niet weg. Maar bij stap twee kunnen we opnieuw kijken."

Nog meer versoepeling. In niet-essentiële winkels is vanaf 28 april geen afspraak vooraf meer nodig. Zo krijgen ook deze ondernemers iets meer ruimte om te doen waar ze goed in zijn. In kleine winkels maximaal twee personen per verdieping, in grote winkels één klant per 25 vierkante meter. Klanten komen zoveel mogelijk alleen, en mondkapjes zijn verplicht.

Dan kan iedere student in het hoger onderwijs vanaf maandag 26 april eindelijk weer één keer per week naar 'live' onderwijs. “Ook dit is niet meer dan een eerste stap, maar voor studenten en onderwijsinstellingen is dit goed nieuws. We blijven kijken hoe we leerlingen en studenten meer en vaker naar school kunnen sturen."

De versoepelingen afronden vertelde Rutte ook dat het maximum aantal aanwezigen op begrafenissen van vijftig naar honderd gaat, en examens voor rijbewijzen mogen vanaf 28 april ook weer.

"Dit vraagt iets van ons allemaal” benadrukte de premier. “Van de handhaving, die te drukke plekken zal sluiten. Het vraagt vooral om gezond verstand en verantwoordelijkheid. Het land kan niet in één keer helemaal van het slot, we moeten keuzes maken. Die keuzes maken we in overleg met gemeentes, branches en handhavers, altijd kijken naar reisbewegingen en contactmomenten. Maar ook kijken we welke maatregelen het zwaarst op de samenleving drukken. En dan nog zijn de keuzes soms lastig uit te leggen. Laten we er samen voor zorgen dat we de volgende stappen zo snel mogelijk kunnen zetten, met het vaccin als grote troef."

Op de vraag of dit pakket geen gok is was Rutte stellig. “Stap 1 uit het openingsplan wilden we zetten als we over de piek heen zijn. Enerzijds zien we gemiddeld een stabilisatie van het aantal ziekenhuisopnames, en in de RIVM-modellen voorzien we een afname van het aantal dagelijkse opnames. Daarmee wijken we er dus vanaf om te wachten tot de daling inzet. Wij besluiten toch nu al te versoepelen, omdat we die bredere afweging moeten maken. De komende tijd gaat het aantal opnames dalen, dat laten de modellen zien. Daarom is het een acceptabel en verantwoord risico. Maar de stap die we zetten is ook beperkt. Het is dus geen gokje, maar een acceptabel risico.”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl