Pril geluk maakt indruk: Lisa Hooglander-Lakenvelder

24-07-2020 09:06

Pril geluk maakt indruk: Lisa Hooglander-Lakenvelder

OOSTZAAN - In natuurrecreatiegebied het Twiske is van alles te zien en te beleven. In het gebied verblijft ook een hele kudde Schotse Hooglanders. Een van hen is Ellen 3. Zij is de moeder van de zondag geboren Lisa. Een kalfje behorend tot het unieke geslacht van Hooglander-Lakenvelder.

Van die kersverse Lisa heeft Louisa Fijn uit Oostzaan meteen een fraaie reportage geschoten. Zij blijkt een grote fan van de Schotse Hooglanders te zijn. Lisa wandelt met grote regelmaat het Twiske en komt dan regelmatig bij de kudde. ‘Ze hebben een geweldige uitdrukking’ vertelt zij daags na de geboorte en ‘vind ze verschrikkelijk leuk.’

De Hooglanderkudde in het Twiske is overigens niet meer van het recreatieschap maar onderdeel van het bedrijf Ekogrön Natuurbeheer uit Heemskerk. De verblijfplaats is echter ongewijzigd gebleven.

De pasgeboren Lisa is - zo blijkt bij navraag - een achterkleindochter van Ellen te zijn, de stammoeder van deze bijzondere familie in het Twiske. Lisa is - zoals het een echte Hooglander betaamt - ruig en bruin-oranje, maar heeft een witte band om haar buik zoals Lakenvelders die hebben.

De familie van Lisa is een verhaal op zich. Ooit was er een Lakenvelder koe op boerderij De Marsen in het Twiske. Kunstmatige inseminatie werd aangewend, maar de koe werd niet drachtig. Ten einde raad zette de boer haar om die reden bij een Hooglanderstier in het recreatiegebied. Iedereen wilde graag weten of ze wel drachtig kon worden. Die handelswijze bleek succesvol want Ellen kwam daar uit voort. Nu blijkt ook Ellens kleindochter een heuse Lakenvelder-Hooglander. Ellen 3 schonk het leven aan een aantal Lakenvelder kalfjes. Lisa is nu het 'pronkie' van de familie.

Bijgaand de ontroerende foto’s van Louisa Fijn.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl