Projectweek in De Ontmoeting: Jezus door andere ogen

Gepubliceerd: 08-04-2019 12:04

Projectweek in De Ontmoeting: Jezus door andere ogen

ZAANDIJK - Schrijver, dichter en songwriter Karel Eykman vertelt zondag 14 april (Palmzondag) in De Ontmoeting, Parklaan 1 in Zaandijk zijn eigen verhaal over de ezel die Jezus droeg. Deze vertelling is het startpunt van het project Jezus door andere ogen. Daarin kijken vertelkunstenaars door de ogen van tijdgenoten van Jezus. De projectweek duurt van Palmzondag tot Pasen. De bezoeker wordt uitgedaagd een eigen beeld van Jezus te bepalen.

Met Karel Eykman heeft De Ontmoeting een bijzondere verteller in huis gehaald. Als lid van het Schrijverscollectief werkte Eykman mee aan tv-programma's als Het Klokhuis en Sesamstraat. Hij wil met zijn verhalen en gedichten de lezers inzicht geven in wat er rondom hen gebeurt zodat ze weerbaarder worden. Daarbij plaatst hij Bijbelverhalen in een modern kader en schuwt en de ongekuiste stijl met uitdrukkingen uit de jongerentaal niet.

Maatschoenen?
Karel Eykman kan zich goed verplaatsen in de ezel. ,,Takkenbossen ben ik gewend, zakken met uien. Maar zo’n man. Dat kun je geen vrachtje meer noemen. Het vervelende, als ezel zijnde, is dat je niet kunt zien wie er eigenlijk op je zit. Je ziet hoogstens links en rechts van je buik twee voeten. Hij droeg in ieder geval geen maatschoenen. Alleen een paar slippers….”

Geen zoete Maria
Ds. Mirjam Sloots was na de Zaanse Passion van vorig jaar op zoek naar een nieuwe invalshoek voor het paasverhaal. De predikant van De Ontmoeting vroeg aan Karel teksten te schrijven waarbij het verhaal van Jezus tot leven zou komen. Maar kijkend door de ogen van mensen die Jezus goed hebben gekend. Karel zei gelijk: ‘Ik maak van zijn moeder geen zoete Maria, vroom en lief. Want dat was ze vast niet!’

Eveline Masetti
De Zaanse Eveline Masetti, bekend van de voorstelling ‘De vrouw in de spiegel’, voldoet aan het idee dat Karel voor ogen heeft als Maria. Een strijdbare vrouw die bij de kruisiging van zoon zegt: ‘Een zoon hoort niet eerder dood te gaan dan zijn moeder. Toch weiger ik daar in het openbaar over te rouwen. Ik gun het die beulen, de moordenaars en hun opdrachtgevers, die schoften niet mij zo te zien. Ik blijf flink, mijn verdriet bewaar ik voor thuis.’

Ongeloof
Zakenman Henk Schoemaker kruipt in de huid van de ongelovige Thomas. ,,Die rol is op mijn lijf geschreven, nuchter en met beide benen op de grond. Thomas laat zich niets wijs maken. Het zou een Zaankanter kunnen zijn,” voegt hij lachend toe. ,,Maar het is ook een man met veel gevoel, het hart op de juiste plaats.”

Net als de andere vertellers is hij druk bezig om zich de tekst van Karel eigen te maken. Wilfred Rentzenbrink van de DVD-commissie zorgt ervoor dat bezoekers na afloop een mooi boekje met de gesproken teksten mee kunnen nemen. Ook Maria Magadalena (Pauline Seebregts), Petrus (Henk Kooi) en de Emmausgangers (Dick en Nimue Meijer) bereiden zich voor op de generale repetitie.
Wat kunnen bezoekers verwachten? ,,De basis van de diensten in de Stille Week blijven herkenbaar”, zegt Sloots. ,,Maar midden in de dienst komt het verhaal van Jezus tot leven dankzij de vertelkunstenaars.”

Weekprogramma
Aanvang op zondag 14 april 9.30 uur inclusief Palmpaasontbijt. De dienst zelf begint om 10.15 uur. Op Witte donderdag (18 april) is er een dienst om 19.30 uur, op Goede Vrijdag (19 april) om 19.30 uur en op Stille Zaterdag (20 april) om 20.30 uur. Op Paasmorgen, zondag 21 april, wordt de projectweek afgesloten met een dienst die om 10.00 uur begint. Toegang gratis, alleen collecte/vrijwillige bijdrage.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl