Provinciale subsidie voor verduurzamen culturele instellingen

Gepubliceerd: 09-07-2020 10:07

Provinciale subsidie voor verduurzamen culturele  instellingen

STREEK - Twaalf culturele instellingen in Noord-Holland krijgen een subsidie voor het verduurzamen van hun gebouw of het verbeteren van de toegankelijkheid. In totaal kent de provincie twee miljoen euro toe aan Het Dolhuys, Paradiso, Stadsschouwburg Velsen en negen andere instellingen. Op de lijst (helaas) geen Zaanse culturele instellingen.

De provincie Noord-Holland heeft in 2019 een subsidieregeling opengesteld. In totaal was twee miljoen euro beschikbaar, een bedrag dat in 2018 was vrijgevallen op de begroting. De subsidie is bedoeld voor culturele instellingen die de toegang van hun gebouw willen verbeteren door bijvoorbeeld het plaatsen van een lift of het vernieuwen van de entree. Het was ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van het pand door bijvoorbeeld betere isolatie. De provincie heeft diverse aanvragen gekregen en kon in totaal twaalf aanvragen honoreren.

Gedeputeerde Cultuur, Zita Pels overhandigde de subsidiebeschikking persoonlijk aan Manon Koers van de Stadsschouwburg Velsen. De subsidie is zeer welkom: “Erg blij mij! Juist nu zo belangrijk omdat dit over de toekomst gaat. “

De stadschouwburg wil het energieverbruik aanzienlijk omlaag brengen en gaat onder andere de gevels van de zaal en de toneeltoren isoleren. Ook komen er zonnepanelen op de daken waardoor een heel groot deel van de energie in de toekomst afkomstig is van zonnewarmte.

Diverse instellingen besteden de subsidie aan het verbeteren van de toegankelijkheid. Bijvoorbeeld het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Het museum zal een deel van de subsidie gebruiken om in het gebouw van de Hollandsche Schouwburg de vaste inrichting van het entreegebouw, de balie, de creatieve ruimte en de educatieve ruimte te realiseren en/of te moderniseren. Er komt een ruimere lift, zodat ook de toegankelijkheid gewaarborgd is voor mensen met een lichamelijke beperking. In beide locaties van het museum, de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool, wordt de toiletvoorziening aangepast voor de minder valide bezoekers.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl