Rennen als een straaljager

19-04-2021 07:59

Rennen als een straaljager

STREEK - Die kreet lees en hoor je wel eens als een atleet de dag van zijn/haar leven heeft. Zondag was dat van toepassing op bijna alle deelnemers die deelnamen aan de NN Mission Marathon op Twente Airport. Onder de deelnemers Zaanland atlete Jill Holterman die uitstekend presteerde. Een ticket voor Tokyo ligt voor haar klaar. Haar clubgenoot Richard Douma zorgde er als ‘haas’ mede voor dat de winnaar bij de heren op 23 seconden na de snelste marathon van Nederland kon lopen.

De wedstrijd op de start- en landingsbaan was zondagochtend de plek voor een bijzondere wedstrijd. Zo’n zeventig marathonlopers uit binnen- en buitenland gingen op jacht naar een olympisch ticket. De strijdzou eigenlijk worden gehouden op zondag 11 april in Hamburg, maar de organisatie kreeg de van Duitse overheid geen toestemming. Enschede Marathon schoot de Duitsers en het mede-organiserende Global Sports Communication te hulp en slaagde er op zeer korte termijn in het event geheel coronaproof te houden op het hermetisch afgesloten terrein van luchthaven Twente.

Als haas was het voor Richard Douma (op de foto in het zwart) zaak tempo te maken. Oorspronkelijk zou onze streekgenoot eerst de tweede groep met Afrikaanse lopers hazen. Dat werd uiteindelijk de groep met Nederlanders en Europeanen die zich willen plaatsen voor de Olympische spelen (2.10 op de marathon). Het lukte Douma de groep halverwege weg te brengen op 1.04"45 op de halve marathon en zelf stapte hij bij 23,5km met een goed gevoel uit.t.

De snelst gelopen tijd op de marathon op Nederlandse bodem was van Lawrence Cherono (Kenia) tijdens de Amsterdam Marathon in 2018 in een tijd van 2.04,06. Kipchoge kwam slechts 23 seconden tekort om die tijd te evenaren.

KWALIFICATIE TOKYO 
Voor Jill Holterman (op de foto in het midden met zonnebril) blijven alleen maar prettige gedachten over na de Twente race. De atlete, op 11 september 1991 in Zaandam geboren en sinds haar twaalfde lid van atletiekvereniging AV Zaanland in Zaandam, ging samen met Ruth van der Meijden voor de limiet van 2.28,30. Alleen Andrea Deelstra wist die tijd tot voor kort te lopen. Nederland mag straks drie marathonloopsters naar Tokio afvaardigen. De Zaandamse dook zondag onder de limiet door 2.28,18 te lopen. Daarmee is ze vrijwel zeker van een ticket voor de Spelen. Van der Meijden finishte in 2.29,30.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl