Rob Hendriks 'for president' of is het net iets anders?

Gepubliceerd: 27-01-2021 12:01

Rob Hendriks 'for president' of is het net iets anders?

ZAANSTAD - Het geheugen van de Zaanstreek. Zo omschrijft menigeen het gemeentearchief dat de archieven van de gemeenten Zaanstad en Oostzaan onder haar hoede heeft. De logische locatie is Stadhuisplein 100, naast NS-station Zaandam. Een onderdeel van dat archief is terug te vinden in de publiekshal. En daar is Rob Hendriks momenteel druk doende om een nieuwe tentoonstelling in te richten. Het onderwerp is dan niet moeilijk te raden: de Zaanse pophistorie.

De Zaanse popmuziek heeft vanaf het begin een prominente rol gespeeld in de Nederlandse popgeschiedenis. Nagenoeg iedereen kent namen als De Dijk, Lucifer, Margriet Eshuijs, Dizzy Man’s Band, Roberto Jacketti & The Scooters, Reniet Vrieze, Ruben Hoeke en natuurlijk George Baker. Maar ook in het niet-commerciële circuit blinkt Zaanstad uit met groepen als De Kift en The Ex. Het fraaie boekwerk De Zaanse pophistorie geeft een totaalbeeld van zestig jaar muziek. 


Inschrijven tweede druk
De eerste druk is uitverkocht. Een exemplaar is te bestellen voor €28,99 (ex verzendkosten) door in te schrijven voor de tweede druk (verwacht wordt dat deze begin februari verschijnt, dan ontvangt de belangstellende ook het verzoek tot betaling). Voor vragen mail naar pophistorie@uitgeverijoevers.nl

Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek, is op het Stadhuisplein aan het juiste adres. Daar worden de archieven van de gemeente Zaanstad en voorgaande gemeenten en van de gemeente Oostzaan gekoesterd. Daarnaast is er veel informatie van bedrijven, personen, verenigingen kerken enzovoort. Samen met de collectie foto’s, films, boeken en kranten vormen zij hét geheugen van de Zaanstreek. Alle documenten zijn – op enkele uitzonderingen na – openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief.

In verband met de maatregelen tegen het Coronavirus is de studiezaal uitsluitend geopend voor bezoeken die geen uitstel kunnen lijden. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl