Rosariumpark bewijst waarde

28-02-2021 09:40

Rosariumpark bewijst waarde

KROMMENIE - De feestelijke opening van het Groenplein Rosariumpark werd ooit op 7 juli 2012 door de ANWB-directeur van Woerkom, Ali B, de burgemeester en haar wethouders en Richard Kraijcek verricht. Sindsdien is er heel veel gebruik gemaakt van het geheel. Jong en oud weten de weg te vinden. Dat bleek zaterdag toen de (mobiele) eretribune tevreden publiek bevatte.

Dat vele gebruik is niet zo vreemd, want de ruimte is op een aantrekkelijke manier ingericht met slingerende paden, pleintjes, veel vooral houten speeltoestellen en een grote diversiteit aan bomen en groen. Bijzonder is dat er wifi in het park is en er echte werkplekken zijn, zodat je desgewenst in de buitenlucht kunt werken. Tevens is een struintuin met wat 'wildere' natuur en een pluktuin aangelegd, waar kruiden en fruit zijn te vinden. Daarnaast is het een levendig park met verschillende activiteiten, zoals tae chi clinics, bootcamp trainingen en voorleesmiddagen.

De gemeente heeft de rest van het park onderhanden genomen door er ondermeer een skatebaan, basketbal-, kunstgras-, tennis- en volleybalveld te realiseren. En juist die onderdelen werden zaterdag optimaal gebruikt. Grote groepen jongeren bedreven er hun sport.

Dat tafereel werd gadegeslagen door een wisselend aantal bewoners van het aanpalende verzorgingstehuis Evean Zorg Rosariumhorst. Heerlijk inzet zonnetje en net buiten de lawaaizone genoten zij stuk voor stuk van het uitzicht.

BUURTMOESTUIN
Een aantal buurtbewoners vond het een goed idee om een buurtmoestuin te maken. Jacob Spaander zag er ook wat in en schreef een uitgebreid plan uit voor de gemeente. Hij stelde voor er niet alleen een moestuin maar ook een kruidentuin in te plaatsen, een helofytenfilter om water mee te zuiveren en een huisje om al het tuingereedschap in op te slaan. Ook wilde hij de mogelijkheid krijgen er buurtpicknicks en verhalenvertelavonden te houden. De toenmalige wijkmanager vond het een prima plan. De gemeente bemoeide zich er nauwelijks mee. „Die wil de burger steeds meer de ruimte geven”, stelt Spaander. Inmiddels houden acht vrijwilligers de Vriendentuin bij.

Als zij dan de omgeving van hun tuin bekijken moeten zij ongetwijfeld de wenkbrauwen wel eens fronzen. Want omdat de gele randen in het park z.g. ‘bilbreed’ zijn wordt er regelmatig in groepjes op gezeten. Dan ook worden versnaperingen in uiterst gevarieerde vorm genuttigd. Na het consumeren ervan dat 'spul' opruimen hoort daar helaas niet altijd bij.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl