Samen sterk in strijd tegen eenzaamheid

Gepubliceerd: 27-09-2021 11:09

Samen sterk in strijd tegen eenzaamheid

STREEK - Van jong tot oud, iedereen kan zich wel eens eenzaam voelen. Dit kan leiden tot psychische en zelfs fysieke klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn, waardoor mensen zich gaan terugtrekken en problemen erger kunnen worden. Daarom is het belangrijk om naar elkaar om te kijken en aan de bel te trekken als je behoefte hebt aan contact. In Zaanstad zijn er allerlei manieren om hiermee aan de slag te gaan. Van 30 september tot 7 oktober is het de landelijke week tegen eenzaamheid. Zaanstad besteedt deze week extra aandacht aan de mogelijkheden voor ontmoeting.

Wethouder Songül Mutluer legt uit dat eenzaamheid geen leeftijd, afkomst of geslacht kent. "Het kan iedereen treffen. Het is belangrijk dat we samen alert zijn op signalen. Een klein gebaar kan een verschil maken in iemands leven: een praatje maken op straat, een telefoontje, even langsgaan, interesse tonen in een ander of aanbieden om te helpen met een klusje. Door corona is fysiek contact minder vanzelfsprekend geworden en gebeurt er veel digitaal. Digitale ontmoeting biedt kansen, maar is voor sommige mensen ook nog uitdagend. Het is belangrijk dat inwoners weten waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben bij digitale vormen van ontmoeting. Daar gaan we samen met de Zaanse coalitie tegen Eenzaamheid de komende tijd nog meer op inzetten.”


Trek aan de bel
Inwoners die graag met anderen in contact willen komen, kunnen op allerlei plekken terecht in Zaanstad. Op dinsdagen kun je samen lunchen in de Bullekerk bij de ‘Uitsmijterij’, op vrijdagen kun je sjoelen in Parkzicht in Zaandijk, er zijn allerlei koffieochtenden en in de JongerenHub in Saendelft kunnen jongeren samen muziek maken en andere activiteiten doen. Inwoners die liever telefonisch een praatje maken kunnen bijvoorbeeld terecht bij de Luisterlijn (075 616 2000). Meer informatie en activiteiten zijn te vinden op www.langerthuiswonen.zaanstad.nl/een-tegen-eenzaamheid.
 
Startbijeenkomst: iedereen welkom!
De Zaanse coalitie tegen eenzaamheid is in 2019 gestart. Iedereen die iets organiseert tegen eenzaamheid of plannen heeft dat te gaan doen, kan zich bij de coalitie aansluiten. Op 29 september tussen 09.00 – 10.30 trapt de coalitie samen de week tegen eenzaamheid af, tijdens een digitale bijeenkomst. Geïnteresseerden zijn welkom zich aan te melden. Dat kan via https://forms.office.com/r/CcWjGaMbTy. Na het invullen van het formulier, ontvang je dinsdagmiddag de link en instructies om deel te nemen aan de bijeenkomst.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl