Schaakmat met een fles op

03-03-2021 16:56

Schaakmat met een fles op

ZAANDAM - De Zaanse schaakspecialist bij uitstek is Frank Tijdeman. Talloze schoolkinderen heeft hij de grondbeginselen bijgebracht. Momenteel is zijn populairste film Queen’s Gambit. Het verhaal over een jong meisje dat ontdekt dat zij een groot schaaktalent is. En nu ineens is er een Zaans speciaalbier gebrouwen met dezelfde naam.

Dat bewuste speciaalbier Queen’s Gambit is gebrouwen door het Zaanse ‘Brouwerij Breugem’ in samenwerking met ‘Brouwerij Eembier’ en is woensdag op ludieke wijze gelanceerd door Zaanse schaakmeester Frank Tijdeman op de Burcht in Zaandam.

Het is een zwaar blond bier geworden. Fruitig gehopt, licht zoet van smaak en het heeft een zachte afdronk. Het is genoemd naar een bekende schaakopening, waarin de witte (blonde) dame centraal staat. Het is een ode aan alle vrouwen die zich staande moeten houden in een mannenwereld, zoals die van het bier én van het schaken!

De Zaanse schaakliefhebbers Yede, Frits en Frank hebben 3 maart de Queen’s Gambit officieel voorgesteld aan de (schaak)wereld. De brouwers van het bier, Patrick Breugem en Ruud van Moorst, stelden uiteraard een aantal bieren ter beschikking om dit unieke moment te bekrachtigen. Uiteraard is het evenement ook een aanmoediging om meer vrouwen aan het schaken te krijgen.


Het was schaaktrainer Frank Tijdeman die vanaf 15.00 uur deelnam aan één van de van twee partijen en hij startte zijn partij beginnen met de damegambiet (Queen’s Gambit) opening. Zo gaf hij het zwaar blond bier de eer die het toekomt. De schakers en niet-schakers smulden aansluitend van de voorbeeldpartijen én van het mooie bier.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl