Schijn bedriegt: de Schijnaardbei rukt op!

24-07-2021 08:59

Schijn bedriegt: de Schijnaardbei rukt op!

NATUUR – Op steeds meer plekken rukt hij op, de schijnaardbei. De vruchten lijken precies op ronde mini aardbeitjes. Hoe schattig ook, de plant staat te boek als een invasieve exoot!

Door David Sluis

Eetbaar maar invasief
Je kunt hem gewoon eten de schijnaardbei, maar hij is minder lekker dan de gecultiveerde aardbei, of de bosaardbei. Zijn oorspronkelijke leefgebied is Zuidoost Azië. Via ‘tuincentra’ is hij al lang geleden (1928) naar Nederland gehaald, maar bij alleen tuinen is het niet gebleven. Inmiddels is de plant door heel Nederland te vinden, sterker nog; er zijn bijna geen atlasblokken meer te vinden waar hij niet staat. Atlasblokken zijn blokken van 5x5 km verdeeld over Nederland. We spreken daarom over een invasieve exoot.

Bodembedekker
In tegenstelling tot de inheemse bosaardbei doet de schijnaardbei, ook wel sieraardbei genoemd, het in het wild veel beter. Dit kan iets te maken hebben met het feit dat hij meer stikstofminnend is. Het is een bodembedekker, die het liefst leeft in half-schaduwrijke vochtige plekken. Maar in andere milieus kom je hem ook steeds vaker tegen. Op zich ziet het er heel charmant uit, die kleine rode vruchtjes die de gehele bodem bedekken. Maar dit is nu precies het probleem, ze overwoekeren met hun bovengrondse uitlopers de overige vegetatie. Zowel de schijnaardbei als de bosaardbei behoren tot de rozenfamilie. De schijnaardbei heeft gele bloempjes, en de bosaardbei witte, een nuttig kenmerk. Ik kan me goed voorstellen dat de vruchten door bv vogels worden gegeten. Zodoende wordt de plant verder verspreid, want één vrucht bevat tientallen zaden.

Meldpunt
Er zijn steeds meer plekken in de Zaanstreek waar ik hem tegenkom en dat is een zorgelijke zaak. Eigenlijk zou ook hier een meldpunt voor moeten komen, net als bij de Japanse duizendknoop. Maar omdat hij geen grote schade aan menselijke structuren kan toebrengen, zoals de Japanse duizendknoop dat wel kan, verwacht ik niet dat het zover komt.

Toch is het zaak dat we veel kritischer worden op wat we importeren uit andere werelddelen. Vaak brengt het onbedoeld ellende met zich mee en bovendien kom je er (bijna) niet meer vanaf. Dit kan leiden tot grote economische schade, daar zijn tal van voorbeelden van. Voor nu kunnen we evengoed genieten van de decoratieve schijnaardbei en hopen dat er snel een remedie komt.

Groentjes!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl