Scholen begonnen, telefoon in je zak

Gepubliceerd: 04-09-2021 10:09

Scholen begonnen, telefoon in je zak

STREEK - De actie om de verkeersdeelnemers te wijzen op de start van de scholen en daarbij behorende hordes scholieren op de fiets is amper afgesloten of een volgende actie is zichtbaar op de diverse soorten wegdek.

Een team van 'spuiters' is recent op pad gegaan om alle weggebruikers er nog eens op te wijzen dat een mobiele telefoon tijdens het wegverkeer in de zak moet blijven.

Het is al sinds 30 maart 2002 dat je met een mobiele telefoon in de hand niet meer mag bellen vanuit een rijdende auto. Alleen al het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden/sturen -dus zonder dat er contact is met de persoon die men belt- geldt als overtreding.

Ook op de (brom)fiets zijn er regels.Want sinds 1 juli 2019 mag de tweewielergebruiker geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Wie stilstaat mag zijn telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken.

Handsfree gebruik en muziek luisteren toegestaan
U mag tijdens het fietsen muziek luisteren, bellen en uw telefoon of ander elektronisch apparaat handsfree gebruiken. Bijvoorbeeld via oordopjes waarbij u de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een telefoongesprek. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Dit kunt u doen door maar een oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten.

U mag ook spraakbediening gebruiken. Tijdens het fietsen mag u uw telefoon niet klemmen tussen uw oor en schouder.

Houder toegestaan
U mag uw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het fietsen gebruiken als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren.

Boete voor vasthouden telefoon op de fiets
U kunt een boete krijgen als u tijdens het fietsen uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesysteem, tablet of muziekspeler) vasthoudt. Hoe hoog de boete is, staat in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl