Scholen weer van start: verkeersdeelnemers extra alert

Gepubliceerd: 24-08-2021 10:08

Scholen weer van start: verkeersdeelnemers extra alert

STREEK - Na een lange zomervakantie zijn de basisscholen in de Zaanstreek maandag weer open. Voor inwoners en bezoekers van de gemeente betekent dit meer verkeersdrukte en doorgaans helaas ook een ongevalspiek onder fietsende scholieren. Om deze piek dit jaar voor te zijn, brachten artiest Justin Samgar en scholier Anna de eerste schooldag een bezoek aan basisschool De Golfbreker in Koog aan de Zaan.

Voor alle Zaankanters met een auto droegen zij hier, in aanwezigheid van wethouder Onderwijs Natascha Groothuis-mink, het gedicht “Onze scholen zijn weer begonnen” voor (video). De tekst gaat over de voordelen van rustig rijden en nodigt Zaankanters uit om onderweg extra alert te zijn op scholieren. Scholieren gaan hierdoor vanaf maandag veiliger naar school toe. Door de hele Zaanstreek hangen er de komende twee weken ook spandoeken en posters met de tekst “Onze scholen zijn weer begonnen”. Het initiatief komt van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en is in samenwerking met de Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Zaanstad ontwikkeld. Haast en afleiding door de telefoon zijn in het verkeer de grootste boosdoeners.


Automobilisten kunnen helpen bij het terugdringen van de ongevalspiek onder fietsende scholieren. Dit kan door vanaf maandag niet de maximumsnelheid te rijden, maar een gepaste snelheid en door schoolzones zoveel mogelijk te mijden. Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van veel verkeersongevallen. Volgens Veilig Verkeer Nederland wordt naar schatting een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Snelheidsreductie door gemotoriseerd verkeer is daarmee één van de effectiefste maatregelen om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten.

Controleer en oefen samen
Het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers onder scholieren is niet alleen de verantwoordelijkheid van automobilisten. Veilig Verkeer Nederland laat weten dat ook scholieren en hun ouders hierbij een cruciale rol spelen. Scholieren worden daarom opgeroepen hun fiets met de VVN fietscheck voorafgaand aan de eerste schooldag te controleren op gebreken. Ook adviseert VVN ouders om de schoolroute samen met hun kinderen te oefenen en complexe verkeerssituaties vooraf te bespreken.

Niet meer de standaard
Naast snelheidsreductie kan Nederland in het verkeer ook nog winst behalen door vaker ongestoord en mobielvrij te rijden (MONO). Volgens Veilig Verkeer Nederland is het gebruik van een smartphone in het verkeer niet langer de standaard in ons land, maar komt het nog wel voor. Van alle automobilisten gebruikt een kwart (26%) de smartphone nog in de auto. Van hen geeft 16% aan tijdens het rijden berichtjes/appjes te lezen en typt 9% zelfs letterlijk berichtjes terug. Ook vergroot 7% van hen de kans op een ongeval aanzienlijk door tijdens het rijden met de telefoon aan het oor te bellen. De sociale omgeving van mensen keurt deze risicovolle handelingen volgens Veilig Verkeer Nederland steeds vaker af.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl