Sekreet geplaatst bij molen de Paauw

11-01-2022 09:00

Sekreet geplaatst bij molen de Paauw

WESTZAAN - De windbrief voor oliemolen de Paauw is afgegeven aan Jan Willem Keesen in 1669. In de meer dan tweehonderd jaar dat de molen heeft bestaan is deze vele malen in andere handen overgegaan. Op de huidige locatie (Nauerna 43) ontbrak nog een detail dat uit lang vervlogen tijden van groot belang was: een skaithois dan wel sekreet of zoals dat tegenwoordig heet een toiletinrichting.

Recent is dat probleem bekwaam opgelost. De leerlingen Day, Lea en Kai van het TRIAS VMBO uit Krommenie realiseerden tijdens hun praktijklessen een skaithois voor molen De Paauw in Nauerna. Een mooi proces dat als titel kreeg 'Oude technieken door jonge mensen'. Dit alles geschiedde onder leiding van de trotse docenten Jeroen Kerssens en Ab Alberts.

Het sekreet is gemaakt van larixhout dat door de leerlingen hoogstpersoonlijk werd geselecteerd en gezaagd op molen Het Jonge Schaap. De verdere bouw werd kopergenageld vervolmaakt. Oud-Hollandse dakpannen zorgen er voor dat de mens met hoge nood droog zit tijdens zijn boodschap. De Wanddelen zijn met z.g. veren aan elkaar verbonden.

De klus van het plaatsen werd gedaan in de stromende regen, maar dat deerde geen der werkers. Het eindresultaat mag er zijn en eens te meer is het bewijs geleverd dat oude technieken prima door jonge mensen kunnen worden gehanteerd. 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl