Sluizen beeldbepalend in Zaandam Centrum

03-04-2021 08:59

Sluizen beeldbepalend in Zaandam Centrum

STREEK - Het is inderdaad niet het eerste wat de gemiddelde weggebruiker in onze streek zal opvallen als hij/zij door het centrum van Zaandam gaat. Toch is er bijna geen ontkomen aan. Het sluizencomplex tussen de Beatrix- en Wilheminabrug.

In de achterliggende periode is er aan de grote sluis heel veel gewerkt. Na het opleveren van de nieuwe bruggen is er ongeveer net zoveel commentaar geleverd op het resultaat. Minder nadrukkelijk in beeld is de Grootesluis in hartje Zaandam. Deze mooie historische sluis heeft een nieuwe naam gekregen: de Hondsbossche Sluis. Wethouder Gerard Slegers had de eer de naam te onthullen.

Op ZaanWiki is er van alles te lezen over deze kleine sluis. Want wie Hondsbossche zegt of leest moet al snel denken aan het drooghouden van een groot deel van onze provincie door de 5,5 km lange zeedijk van Camperduin naar Petten, de “Hondsbossche Zeewering.

Om die te bouwen werden vanuit de Belgische plaats Vilvoorde schepen met bouwmaterialen en de stenen via Gouda, Spaarndam via het IJ naar Edam gevaren en zo naar Petten. Via de Zuiderzee was nogal een gevaarlijke en lange vaarroute dus kwam de vraag naar een kortere en veiliger vaarroute en zo werd op initiatief van het Hoogheemraadschap de Hondsbossche en Duinen tot Petten in 1544 een sluis gebouwd in de dam in de Zaan, de Hondsbossche sluis. In 1722 werd de sluis vervangen door de nieuwe Groote Sluis met de afmetingen van 28 meter lang, 5,10 meter breed en een diepte van 2,60 beneden A.P.

Er volgde een lange periode met allerlei ontwikkelingen. Op zeker moment - medio 1900 - zat er uiteindelijk niets anders op dan een geheel nieuwe sluis te bouwen. Tot tweemaal toe werden de plannen door de toenmalige minister van Waterstaat, Ir. Cornelis Lely, afgekeurd, o.a. omdat deze te klein was. Pas het derde plan werd goedgekeurd en resulteerde in 1903 in opening van de Wilhelminasluis.

En weer volgde een periode met allerhande ontwikkelingen. Pas in1965 is de sluis buitengebruik gesteld maar in 2014 weer in gebruik genomen i.v.m. de renovatie van de Wilhelminasluis. In 2017 is de sluis overgedragen aan de Gemeente Zaanstad, echter de brug over de sluis is nog steeds van het Hoogheemraadschap.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl