Sneller als dat kan en langzamer als dat moet

13-04-2021 19:45

Sneller als dat kan en langzamer als dat moet

STREEK - Na de reeds uit het Catshuis doorgesijpelde zaken was het de grote vraag of er tijdens de persconferentie van de premier Rutte en minister De Jonge nog verrassingen waren te verwachten. Dat bleek niet het geval. Belangrijke opmerking van de premier: "We hebben allemaal onze eigen coronawerkelijkheid, en het wordt steeds lastiger die te verenigen.”

Rutte opende zijn betoog met een bericht dat gisteren voorbij kwam. “Dat bericht vatte precies samen waar we staan. Een ziekenhuisbestuurder schreef de afgelopen weken in twee wereld geleefd te hebben, buiten en binnen het ziekenhuis. Buiten zag hij mensen die zich verheugden, maar binnen het ziekenhuis was iedereen bezig met de derde golf en het voorkomen van code zwart: het moment dat alle bedden vol liggen. Feit is dat de ziekenhuizen weer net zo vol liggen als tijdens de eerste golf en de planbare zorg bijna helemaal is afgeschaald en er elke dag nog mensen dood gaan aan COVID.”

De genoemde zaken kwamen op tafel tijdens het overleg op het Catshuis. De situatie in ziekenhuizen is nijpend. Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. “Dat is ook logisch”. Aldus Rutte. “Met zo'n 2.500 mensen in het ziekenhuis, waarvan bijna 800 op de intensive care. Dat zijn cijfers die we niet weg kunnen gummen. Maar de situatie in de samenleving is niet minder nijpend. In de horeca, theaters, reiswereld en sportwereld. Onder scholieren, studenten, eenzame ouderen en jongeren, gezinnen. Dat is de spagaat waarin we zitten.”

Rutte benadrukte dat we op dit moment allemaal onze eigen coronawerkelijkheid hebben. “Het wordt steeds lastiger die te verenigen. De emoties lopen op, de beperkingen gaan steeds meer knellen en we vinden het moeilijker om ons aan de maatregelen te houden. Dat is allemaal volkomen begrijpelijk. Maar we mogen de collectieve werkelijkheid niet uit het oog verliezen. En die is dat het eind in zicht is. De eerste stap zetten we als we over de piek van de derde golf heen zijn. Dan durven we de risico's aan, met kleine stappen aan het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd. Zo snel als het kan, zo ruim als het kan.”

De minister-president moest erkennen dat vorige week gehoopt werd de eerste stappen op 21 april te kunnen zetten. “Het is ongelukkig dat die datum voortijdig naar buiten kwam en een eigen leven ging leiden. 21 april komt gewoon te vroeg. We bekijken het per week. We beslissen volgende week dinsdag of er 28 april iets mogelijk is. Wel gaat de buitenschoolse opvang vanaf 19 april weer open, maar dat is het voor nu. Dat is teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten al plannen aan het maken was. Ik hoop dat we ons niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels. We zijn samen al zo ver gekomen. Ook de derde golf weten we voor ons uit te duwen, die piek had echter hoger kunnen worden.”

Aansluitend was het minister De Jonge die over het openingsplan vertelt dat de route naar de zomer in vijf stappen verloopt, waarin de samenleving kan worden geopend. “De eerste stap kunnen we nemen als we over de piek in de ziekenhuizen heen zijn. Stap één en twee nemen we behoedzaam, omdat er nog veel mensen besmettelijk zijn en in de ziekenhuizen liggen. Iedere week opnieuw kijken we wat er kan. Dan kijken we naar de avondklok, bezoek, terrassen en het onderwijs. Dat kan een eerste stap zijn, maar alleen als de situatie het toelaat. Daarna kunnen we kijken wat we buiten weer mogelijk maken.”

De derde, vierde en vijfde stap verruimen de mogelijkheden nog verder, tot alleen de basismaatregelen nog over zijn was de uitleg van De Jonge. “Ook door toegangstesten is er meer mogelijk. Door vooraf te testen, maken we veilige bubbels van mensen die bijna zeker niet besmettelijk zijn. Daarvoor lopen nu verschillende pilots en in de loop van mei hopen we dat op grotere schaal te doen.”

Hierna benadrukte De Jonge dat we sneller kunnen gaan als dat kan en langzamer als dat moet. “Het virus is te onvoorspelbaar voor precieze data. Ook zijn we afhankelijk van de levering en werking van de vaccins, eventuele mutaties, en hoe goed wij ons aan de maatregelen blijven houden. De voor ons leidende ankerpunten blijven of de zorg het aankan en om kwetsbaren te beschermen. Nu al kunnen mensen die in of voor 1951 geboren zijn een afspraak maken voor een vaccinatie, en dat wordt veel gedaan. De levering zijn bepalend voor de snelheid waarmee me prikken. Hoe vervelend het ook is, veiligheid gaat altijd voor. Het vaccin van AstraZeneca is veilig voor mensen ouder dan 60 jaar en er zijn voldoende vaccins voor mensen die jonger zijn."

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl