Stadhuis Zaanstad weer beklad - reactie burgemeester Jan Hamming

Gepubliceerd: 03-12-2021 17:12

Stadhuis Zaanstad weer beklad - reactie burgemeester Jan Hamming

STREEK - Actiegroep Zaankanters Tegen Racisme heeft vannacht opnieuw de stoep voor het stadhuis in Zaandam beklad. Vorige week was het ook al raak. Op de stoep staat door de actiegroep geschreven: 'Zwarte Piet is Racisme' en 'Jan Hamming, schaam je rot'.

De actiegroep laat op Facebook weten dat ze de leuzen niet alleen op de stoep bij het stadhuis heeft gespoten, maar door heel Zaandam te hebben verspreid. "Vannacht zijn wij bezig geweest met stencils te zetten door de Zaanstreek heen. Dat Zwarte Piet racisme is, weet de PvdA als het goed is al heel lang. Ze zijn laat. Veel te laat met te zorgen dat hun burgemeester met subsidie stopt."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente Zaanstad subsidie verstrekt aan alle Sinterklaasintochten die georganiseerd worden in de gemeente, met of zonder Zwarte Piet. Dat is tegen het zere been van de actiegroep. Zij laten weten dat ze doorgaan tot de laatste Zwarte Piet weg is uit de Zaanstreek.

De stoep bij het stadhuis is inmiddels schoon gespoten.


Burgemeester Jan Hamming reageert daar als volgt op:
,,Deze actie maakt het opnieuw helder: Groepen mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan. Iemand die waarde hecht aan 'zwarte piet' is niet meteen een racist. Iemand die wil dat we alleen met roetveegpieten verder gaan is niet meteen 'de vijand' van tradities.

Het feest verandert, de kleur van de Pieten verandert ook. Wij stimuleren die verandering en faciliteren de dialoog daarover, want we zien dat die verandering nodig is. Dwingende maatregelen of een verbod is dan niet de richting (en is zelfs juridisch niet mogelijk), maar ligt de oplossing in de dialoog, samen het gesprek aangaan.

Een goed gesprek houdt in dat je vertelt én luistert. Dat laatste vergeten mensen wel eens. Dan willen ze alleen maar vertellen hoe het zit. Op twitter, op facebook, maar ook in gesprekken. Soms heel grof. Daar bereiken ze niet veel mee. Het bekladden van de stoep van het stadhuis is ook niet de manier waarop ik wil dat het gaat. Dat doet een stad, een dorp of een land helemaal geen goed. Ik merk dat veel mensen die ik spreek in Zaanstad, de overgrote meerderheid, die manier van doen beu is. Ze willen iets anders; vertellen en echt naar elkaar luisteren.

ook bij dit onderwerp speelt dat. Wat mij betreft mag iedereen anders in dit onderwerp zitten.. Ik sluit geen enkele visie uit. Het enige wat voor mij onacceptabel is, is als we niet naar elkaar luisteren. Veel mensen zijn dat gelukkig wel met me eens. In je eigen gelijk blijven hangen, is niet de manier waarop we het sinterklaasfeest, een kinderfeest, door deze tijd loodsen.

Ik zie het als mijn opdracht om het goede gesprek aan te gaan. Niet anderen begrenzen, maar uitnodigen. Niet anderen uitsluiten, maar insluiten.

Daarom bij deze: de mensen die dit mensen hebben gedaan nodig ik graag uit voor een gesprek. Mijn deur staat altijd open. Uiteindelijk zie ik onze gemeenschap weer bij elkaar komen. Daar komt Zaanstad uit. Mischien niet altijd gemakkelijk, dat besef ik."

Vriendelijke groet,

Jan Hamming - Burgemeester Zaanstad

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl