Stap 2 mag gezet gaan worden

17-05-2021 16:45

Stap 2 mag gezet gaan worden

STREEK - De kogel is door de kerk. Het gissen is over. Vandaag heeft het demissionaire kabinet definitief groen licht gegeven voor de tweede stap van het heropeningsplan. Er zal een flinke zucht van opluchting door het land trekken.

De versoepelingen werden vorige week al aangekondigd, met de voorwaarde dat deze pas door konden gaan als de coronacijfers voldoende bleven dalen. Op advies van het OMT werd een daling van 20 procent ten opzichte van de piek in april gehanteerd. Dat percentage werd de afgelopen dagen al behaald. Dat maakt dat de versoepelingen nu definitief zijn. Dat komt niet als een grote verrassing. Op basis van de coronacijfers sijpelde zondag al door dat het er "positief uitzag". De coronacijfers zijn volgens minister De Jonge met 30 procent gezakt ten opzichte van de piek van de huidige coronagolf.

Met het zetten van de tweede stap in het heropeningsplan mag de horeca vanaf woensdag langer open: van 6.00 uur tot 20.00 uur. Er mogen nog wel steeds maximaal vijftig personen op een terras en twee personen (uitgezonderd mensen uit hetzelfde huishouden) aan een tafel zitten. Ook attractie-, natuur- en dierenparken mogen de deuren onder voorwaarden weer openen.

Van alle mensen met een contactberoep zijn de sekswerkers de laatsten die weer mogen werken. In tegenstelling tot bij andere contactberoepen is reserveren niet verplicht, maar moeten klanten wel van tevoren een gezondheidscheck doen.

Binnensportlocaties, waaronder sportscholen en zwembaden, mogen weer open. Het is wel verplicht om vooraf te reserveren en een gezondheidscheck te doen. Ook mogen maximaal dertig personen tegelijkertijd in een ruimte zijn. Daarnaast moeten de sporters onderling 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen binnen de ruimte. De kleedkamers moeten dicht blijven, behalve in zwembaden.

Buiten sporten in groepsverband mag weer, tot maximaal dertig personen. Wedstrijden zijn zowel met als zonder publiek nog altijd niet toegestaan.

Ook de volgende versoepelingen gelden vanaf woensdag:

  • Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen, zoals openluchttheaters, mogen (onder voorwaarden) weer open.
  • Hetzelfde geldt voor openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten.
  • Binnenlocaties voor de beoefening van kunst en cultuur, zoals muziekscholen, mogen weer open. Bibliotheken gaan op 20 mei weer open.
  • Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten openen de deuren weer en mogen bijvoorbeeld boten, kano's en fietsen verhuren.

BRON RIVM EN RIJKSOVERHEID

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl