Stappensubsidie: nieuwe stimulans tot woningverbetering

Gepubliceerd: 27-09-2019 15:09

Stappensubsidie: nieuwe stimulans tot woningverbetering

ZAANSTAD - Zaanse woningeigenaren kunnen nu een nieuwe subsidie aanvragen: de ‘Stappensubsidie woningverduurzaming’. Deze regeling dekt dertig verschillende duurzame maatregelen die een eigenaar kan nemen, op weg naar een energiezuinige en aardgasvrije woning.

De maatregelen brengen de energierekening omlaag, vergroten het wooncomfort en zorgen dat er meer duurzame energie wordt opgewekt en gebruikt. Zaanstad heeft voor deze subsidie ruim 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen): ,,We willen eigenaren verleiden aan de slag te gaan met hun woning. Ongeacht in welke fase van verduurzaming zij zich bevinden. Of ze nou beginnen met relatief eenvoudige maatregelen, zoals spouwmuurisolatie of het vervangen van tochtige ramen. Of voor wie toe is aan verdergaande maatregelen zoals het overgaan op inductie koken of het installeren van een warmtepomp. Zo proberen we een zo groot mogelijke groep Zaankanters te bereiken en te bewegen stappen te zetten in de goede richting. Wat de Stappensubsidie uniek maakt, is dat we ook rekening houden met funderingsherstel. Een duurzamer huis begint namelijk met een goede basis.”

Subsidiebedrag
Voorheen had Zaanstad de ‘nul-op-de-meterregeling’. Maar het overgrote deel van de woningeigenaren vindt het een te grote stap om in één keer hun woning te verduurzamen naar aardgasvrij en energieneutraal. Liever doen zij dat in kleinere stappen. Om woningeigenaren toch aan te sporen tot een grotere stap dan zij doorgaans zetten, werkt de Stappensubsidie met een puntensysteem, waarbij per duurzame maatregel een bepaald aantal punten wordt toegekend.

Stappensubsidie
Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten minimaal twee punten worden behaald. Dat zijn minstens twee eenvoudiger maatregelen, of één maatregel die duurder of technisch meer ingrijpend is. Hoe meer maatregelen, hoe meer punten, en hoe hoger het subsidiebedrag. De stappensubsidie kan meerdere keren en voor verschillende maatregelen door een eigenaar worden aangevraagd. Ook kan deze subsidie gecombineerd worden met andere (landelijke) subsidieregelingen én de collectieve inkoopactie die Zaanstad ook dit jaar organiseert samen met ‘Winst uit je Woning.’

Funderingsherstel
Twee van de dertig maatregelen zijn specifiek voor eigenaren die de fundering van hun huis nog moeten herstellen. Zij kunnen subsidie aanvragen voor het aanleggen van vloerverwarming (30% subsidie) en het storten van isolerend schuimbeton (100% subsidie). Voor deze specifieke maatregelen zijn geen landelijke subsidies aan te vragen.

Voorlichting
Op 5 november houdt Zaanstad een Energiecafé waar de Stappensubsidie wordt toegelicht. De toegang is gratis. Locatie is De Vertoeving, Westzijde 80, te Zaandam. Inloop vanaf 19.00, aanvang 19.30, einde 21.30. Op www.zaanstad.nl, onder zoekwoord Stappensubsidie is meer informatie te vinden. Vervolgens is onder het kopje 'Online Aanvragen' te zien voor welke maatregelen de subsidie te verkrijgen is en hoeveel. De aanvraag is daarna gemakkelijk online in te dienen.
Het Duurzaam Bouwloket is beschikbaar voor allerlei informatie voor woningeigenaren die willen verduurzamen via www.duurzaambouwloket.nl, info@duurzaambouwloket.nl of 072 – 743 39 56.Alle vragen over funderingsherstel kunnen gesteld worden aan het Funderingsloket via https://funderingen.zaanstad.nl/, funderingsloket@zaanstad.nl of 075 - 655 22 27.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl