Stationsplein Zaandam krijgt tijdelijke invulling

22-11-2020 16:44

Stationsplein Zaandam krijgt tijdelijke invulling

ZAANSTAD - In een stad als de onze zijn er altijd punten die verbetering behoeven. Meebeslissen staat voor menig inwoner met stip op plek 1. Neem bijvoorbeeld de buitenruimte in Zaanstad. Met als projectnaam 'BuitenGewoon' staat daarin wat de gemeente doet en wat kan en mag je als inwoner zelf kan doen. Het gaat daarbij over de buitenruimte van Zaanstad. Het stationsgebied in Zaandam is al langere tijd een veel besproken deel. Er zijn plannen, maar die nemen nog zeker vijf of meer jaren in beslag alvorens realiteit te worden. De tijdelijke invulling is nu belangrijk.

De overdekte fietsenstalling is open en de fietsenrekken op het Stationsplein aan de westzijde van station Zaandam zijn weg. Daardoor is op het Stationsplein een leegte ontstaan.
Het gaat nog wel vijf jaar of langer duren voor we het plein tussen het Ebbehout en de Houtveldweg echt aan kunnen pakken en misschien nieuwe gebouwen gaan neerzetten. Maar vijf jaar is natuurlijk lang, dus voldoende reden om voor die tijdelijke periode ook te zorgen dat het Stationsplein ingericht wordt.

Hoe mooi zou het zijn om te zorgen dat deze ruimte een meer parkachtig karakter krijgt? Een plek waar wat te zien is? Waar je in de zomer niet wegbrandt maar verkoeling vindt? Waar kinderen kunnen spelen? Waar je kunt wachten in het groen voor of na een stadsbezoek, of na een reis met het openbaar vervoer. En ….een park waar je even kunt ontspannen en de dynamiek van het stationsgebied beleeft?

Met die gedachten in het achterhoofd is er een inspraakprocedure op gezet waar ruim 700 keer op gestemd is. Uit de diverse mogelijkheden kwam er een overduidelijke winnaar uit de bus. Ruim 90% heeft gestemd op ontwerp B, de Parkheuvels.

Parkheuvels
De gemeente zal een groen park maken, waardoor een aantal smalle paden loopt. De paden vormen verbindingen met logische looproutes. Langs deze paden plaatsen we op verschillende plekken betonnen zitjes. Hierdoor is het niet nodig om bankjes te plaatsen. Vanaf deze zitjes kijk je uit op kleurrijke bloemenvelden.

In de grotere groene perken maken we heuvels van maximaal 1 meter hoog, waar we grassen en bloemen planten. Zo zorgen we voor de sociale veiligheid, maar ook voor beslotenheid. Dit ontwerp zorgt ervoor, dat er een groene wereld ontstaat. Een wereld waar je even tot rust kunt komen in het altijd drukke stationsgebied.

We planten heesters in groepjes aan. Het bladerdek van deze heesters begint pas vanaf een bepaalde hoogte, zodat je mooie doorkijkjes houdt onder de bomen. ’s Avonds verlichten we de heesters door de spotverlichting die we in de grond hebben aangebracht.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl