Stop nachtvluchten en verplaats deze naar de dag

18-10-2020 08:20

Stop nachtvluchten en verplaats deze naar de dag

STREEK - De oproep van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland is duidelijk. 'Stop de nachtvluchten en verplaats deze naar de dag.' In de beleving van de federatie geeft de Coronacrisis ruimte om nachtvluchten te stoppen en geluidsoverlast te verminderen.

Afgelopen augustus vonden er op Schiphol 1883 nachtvluchten plaats, waarvan 839 vakantievluchten. Vluchten die, in coronatijd, overbodig of zelfs gevaarlijk zijn en die prima overdag gevlogen kunnen worden omdat er dan voldoende ruimte is op Schiphol. Natuur en Milieufederatie Noord-Holland roept verkeersminister Van Nieuwenhuizen daarom met klem op nachtvluchten te stoppen en deze te verplaatsen naar de dag.

Uit onderzoek van To70, in opdracht van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, blijkt dat in augustus van dit jaar 1883 nachtvluchten plaatsvonden, van en naar Schiphol. Dit is 55 procent van het aantal in dezelfde periode in 2019. Daarmee stijgt het aantal nachtvluchten procentueel sneller dan het aantal vluchten overdag. De slaap van bewoners onder de vliegroutes werd gemiddeld 60 keer per nacht verstoord.

Sijas Akkerman, directeur van de Natuur & Milieufederatie Noord Holland: “Dit is in tegenspraak met eerder gedane beloftes door minister Van Nieuwenhuizen en Schiphol om de geluidshinder in nacht met prioriteit te verminderen. Bovendien ging het in augustus om 839 Europese vakantievluchten (Point To Point bestemmingen). Juist in crisistijd is een ongestoorde slaap van extra groot belang".

In augustus hadden ook 353 Transit vluchten in de nacht een Europese bestemming. "Ook hiervoor geldt in onze ogen dat deze vluchten van de nacht naar de dag verplaatst kunnen worden. Zeker gezien het beperkte aantal intercontinentale vluchten waarop aansluiting wenselijk is en de ruimte die overdag beschikbaar is."

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland roept daarom Van Nieuwenhuizen, Schiphol, KLM, Transavia, TUI, Corendon en Easyjet op nachtvluchten binnen Europa (vrachtvluchten en intercontinentale vluchten uitgezonderd) te stoppen of eventueel te verplaatsen naar de dag.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl