Stormschade en wat dekt de verzekering

14-03-2021 11:55

Stormschade en wat dekt de verzekering

STREEK - De eerste storm van 2021 raast al een paar dagen over het land, en daarmee is ook de eerste daarbij behorende stormschade genoteerd. Code geel was van kracht en zuidwestenwind nam in de loop van de dagen toe, waarmee windstoten van 75 tot 110 km/uur en windkracht 6 tot 7 konden worden gehaald. Aan zee werd de windkracht gemeten met een toename tot zelfs 9.

Ondanks dat de naam Evert al volop rondgaat, heeft het KNMI de stormnaam vooralsnog niet officieel toegekend. Stormen Ciara, Dennis en Ellen veroorzaakten vorig jaar februari voor miljoenen aan schade. Ook de komende dagen is de kans op stormschade nog steeds enorm. 


Meest voorkomende stormschade
De meeste stormschade ontstaat aan schuttingen, daken en auto’s. Schade ontstaat daarmee aan de inboedel en de opstal. Iets waar niet iedereen volledig voor verzekerd is. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de kosten door weerschade aan woningen bij één op drie claimers niet volledig werd vergoed. Een van de oorzaken daarvan kan zijn dat er sprake was van harde wind, maar niet van een minimale windkracht 7 die nodig is bij veel verzekeraars om de schade officieel als stormschade aan te merken.

Stormschade aan en rond het huis
Omgewaaide bomen, losgeraakte dakpannen, takken en andere rondwaaiende spullen kunnen voor flink wat schade zorgen. Voornamelijk aan woningen en auto’s. Schade aan de woning en alles wat daaraan nagelvast zit, zoals rolluiken en zonnepanelen, is verzekerd met een opstalverzekering. Deze wordt vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. 

Schade aan de inboedel is verzekerd met de inboedelverzekering. Deze is niet verplicht, maar wel handig. Stormschade is al meegenomen in de minst uitgebreide dekking van de verzekering. Wel zijn er voorwaarden. Zo moet er om van stormschade te spreken vaak sprake zijn van minimaal windkracht 7, mag schade niet zijn ontstaan door achterstallig onderhoud of door nalatigheid, zoals wanneer de inboedel niet veilig is gesteld terwijl de storm was aangekondigd.

Stormschade aan de auto
Niet iedereen heeft een garage om een auto veilig te stallen tijdens een storm. Veroorzaakt de storm schade aan de auto? Deze wordt vergoed met een WA + beperkt-cascodekking en een allriskverzekering. Het claimen van stormschade heeft geen invloed op de schadevrije jaren. Wel geldt het eigen risico als de verzekeringsnemer deze heeft. Met een minimale WA-verzekering wordt stormschade niet gedekt. Met deze autoverzekering is namelijk alleen schade aan anderen en andere auto’s gedekt.

Stormschade melden
Is er sprake van stormschade? Meld deze dan zo snel mogelijk bij de opstal-, inboedel- of autoverzekeraar. Bespreek met de verzekeraar wat er moet gebeuren. Foto’s maken van de schade als bewijsmateriaal is altijd verstandig. 

Bron: Pricewise.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl