Straatvervuilen en gesnapt door een BOA? € 140 boete!

Gepubliceerd: 24-01-2019 10:01

Straatvervuilen en gesnapt door een BOA? € 140 boete!

ZAANSTAD – Wie voortaan verpakkingsmateriaal, lege plastic flesjes of blikjes op straat gooit, loopt de kans op een boete van € 140. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die dit zien, kunnen nu officieel optreden tegen het op straat gooien van klein straatafval. Dit wordt gedaan op grond van artikel 17 van de Afvalstoffenverordening Zaanstad 2010.

Het college van Zaanstad heeft laten onderzoeken in hoeverre van de gemeente, naast de politie, strafrechtelijk kan optreden tegen deze overlast. De uitkomst is dat zowel politie als boa’s van de gemeente de mogelijkheid hebben om strafrechtelijk op te treden. Van dit middel wordt in de huidige praktijk ook gebruik gemaakt.

‘Heterdaadje’
Het boetebedrag is op landelijk niveau vastgesteld. Voorwaarde voor het uitschrijven van een dergelijke boete is dat er sprake moet zijn van een heterdaadsituatie. Dat houdt in dat politie of een boa het achterlaten van straatafval feitelijk moet zien gebeuren.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om in geval van buiten heterdaad de kosten voor het opruimen van het afval achteraf in rekening te brengen bij de overtreder, indien dit afval op basis van naam- en/of adresgegevens herleidbaar is.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl