Strengere coronamaatregelen, ook voor Zaanstreek geen ontkomen aan

25-09-2020 16:00

Strengere coronamaatregelen, ook voor Zaanstreek geen ontkomen aan

ZAANSTAD – Terwijl hij nog in afwachting was van de persconferentie van premier Rutte vertelde burgemeester Jan Hamming van Zaanstad aan de Zaanse pers de gevolgen van het opschalen van het risiconiveau van de veiligheidsregio Zaanstreek- Waterland naar risiconiveau 2 'zorgelijk'.

Dat feit maakt dat er vanaf zondag strengere coronamaatregelen zullen gelden in de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Het gaat hierbij om dezelfde regels die ook in de veiligheidsregio's Amsterdam en Kennemerland gelden. "We zitten officieel in een tweede golf."

De maatregelen in de horeca besprak Hamming al met diverse uitbaters die begrip op wisten te brengen voor het pakket. De cafés zullen zondag om middernacht de deuren sluiten voor nieuwe bezoekers en om 1.00 uur sluiten voor alle bezoekers. Ook mogen er nog maximaal 50 mensen bij elkaar komen in zaaltjes. Als er iets wordt georganiseerd voor meer mensen dan die 50, moet dat worden aangemeld bij de veiligheidsregio waarna wordt besloten of het door kan gaan.

Bij de supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en winkels zal het toezicht moeten worden aangescherpt. Daarnaast zal Hamming in gesprek gaan met (sport)verenigingen om hen op het hart te drukken dat er gehandeld dient te worden.

Zorgen
Dat Jan Hamming, naast burgemeester van Zaanstad ook voorzitter van de veiligheidsregio, zich grote zorgen maakt is helder. "Dit is best een stevige ingreep, het is nog niet zo erg als in het voorjaar, maar weet wel dat als we er niet met elkaar in slagen om ons te houden aan deze afspraken, dan is het risico enorm dat er nog meer maatregelen moeten volgen. Daar ben ik buitengewoon bezorgd over, want dat zal ons allemaal raken."

Hamming wil de huidige maatregelen nog een keer goed benadrukken: "Houd je aan die maatregelen. Houd afstand, bij klachten blijf thuis, laat je testen en zorg dat je je handen wast. Ook als je naar een winkel gaat, of ergens naar binnen gaat, altijd eerst even je handen wassen." Volgens Hamming houden steeds minder mensen zich aan deze maatregelen: "Daar maken we ons buitengewoon zorgen om."

Ook kondigde Hamming aan extra inzet te gaan gebruiken om besmettingen tegen te gaan. Er zal ingezet worden op bewustwording en een hernieuwd urgentiegevoel. Belangrijk daarom is de communicatie. Er zal toenadering worden gezocht tot bedrijven inclusief brancheorganisaties, met netwerken, alsook geloofsgemeenschappen, sleutelfiguren uit de samenleving over de coronamaatregelen en de naleving hiervan.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl