Subsidieregeling voor bedrijven en hun duurzaamheidsmaatregelen

Gepubliceerd: 12-04-2021 8:04

Subsidieregeling voor bedrijven en hun duurzaamheidsmaatregelen

ZAANSTAD - Mede dankzij de provinciale regeling Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen (HIRB) die aan de gemeente Zaanstad is toegekend voor Molletjesveer en Noorderveld, kunnen bedrijven uit dat gebied subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen en laadpalen.

Er is een bedrag aan subsidie beschikbaar van € 50.000,- voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt weet dat de bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer (BVNM) zeer actief is op het gebied van duurzaamheid. "Door de handen ineen te slaan, maken zij ieder jaar goede vorderingen op het gebied van CO2-besparing. Een inspirerend voorbeeld voor de stad.”

De genoemde bedrijvenvereniging is al enige jaren druk bezig om het terrein duurzamer te maken, de mobiliteit te verbeteren en ervoor te zorgen dat medewerkers gezond aan het werk blijven. De bedrijvenvereniging heeft de duurzaamheidstransitie mede vormgegeven door het oprichten van de coöperatieve energiemaatschappij SAENZ in 2015. Via SAENZ kopen de 70 aangesloten bedrijven een deel van de benodigde energie duurzaam in.

5.000 zonnepanelen geplaatst
De gemeente heeft in 2015, 2018 en in 2019 ook deze duurzaamheidssubsidie gekregen van de provincie Noord-Holland voor Noorderveld - Molletjesveer. De uitgaande subsidieregeling bleek zo succesvol dat er in 2020 opnieuw voor € 50.000 is aangevraagd. In totaal zijn er in de afgelopen jaren bijna 5.000 zonne-pv panelen geplaatst op daken van 41 bedrijven. Bij de vorige regelingen hebben de ondernemers veelal gekozen voor lokale installateurs. Dit jaar kunnen ondernemers voor het eerst ook subsidie aanvragen voor laadpalen op hun eigen terrein.

Ondernemers investeren in duurzaamheid
De subsidieregeling werkt alleen als ondernemers ook zelf investeren. Er is een subsidie van maximaal 25% mogelijk. Dit betekent dat de bedrijven zelf minstens € 150.000 investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Zij kunnen de subsidie aanvragen via de website van de gemeente Zaanstad. De subsidie wordt alleen definitief toegekend als de zonne-pv-panelen en de laadpalen daadwerkelijk geplaatst zijn.

Zaanstad heeft als leidend principe dat de verduurzaming van de stad gerealiseerd moet worden door (semi)marktpartijen. De gemeente heeft hierin een stimulerende en regisserende rol. Deze regeling draagt bij aan de energietransitie van Zaanstad van fossiele naar schone en lokaal opgewekte energie. Daarmee is dit is een van de manieren waarop Zaanstad zich inzet om klimaatneutraal te worden.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl