Superjacht Najiba in Achtersluispolder (UPDATE)

21-03-2019 09:09

Superjacht Najiba in Achtersluispolder (UPDATE)

ZAANDAM – Hij heet de Najiba, is 85 meter lang en elf meter breed en vaart - hoe kan het ook anders- onder de vlag van de Kaaiman Eilanden. Het superjacht dat afgelopen week werd gespot in onze eigen Achtersluispolder. (met dank aan Marco Antonisse voor zijn feedback).

Het miljoenenjacht blijkt er al vaker af te meren als we de reacties mogen geloven op onze RTV Zaanstreek Facebookpagina. Terwijl je dit soort schepen, die al snel een slordige 40 miljoen euro kosten, eerder zou verwachten in populaire vaargebieden zoals de Middellandse Zee of het Caraïbische gebied.

Een andere reactie op het artikel kwam uit de hoek van een van de bouwers van het bijzonder schip. Een Zaanse scheepstimmerman heeft meegeholpen aan het bijzondere interieur. Uit - begrijpelijke - privacy redenen mag hij geen verdere details prijsgeven. Wat wij weer jammer vinden, want nieuwsgierig als we zijn hadden we wel eens een praatje op het achterdek willen maken met de eigenaar. Uiteraard met een goed flesje bubbels erbij om in stijl te blijven...

Het afmeren bij Orange Nautical Services maakt wel duidelijk dat Nederland een steeds grote rol speelt als superjachtbouwland. Jaarlijks leveren Nederlandse werven meerdere superjachten af. In 2017 waren het er in totaal achttien met een gemiddelde prijs van 57 miljoen euro per superjacht (bron: Maritiem Nederland)

Vakmanschap
Sectoranalist Roderick Vos van ABN Amro ziet een duidelijke reden: ,,Wij leveren vakmanschap. Dat gecombineerd met innovatie is een succesvolle gebleken in de wereldwijde markt”, zo vertelde hij aan BNR. Kostenplaatje van die superjachten? Vos: ,,Een gemiddeld Nederlands superjacht is bijna 42 miljoen euro.” De unieke jachten, zoals het schip op de foto met boeg in duikbootvorm, gaan na het te water laten vaak gelijk richting Midden Oosten.

De jachteigenaar zal zich waarschijnlijk moeten vasthouden als hij de rekening krijgt voor het afmeren en onderhoud. In goede zin des woords wel te verstaan. Want het uurtarief van € 73,20 (inclusief btw) voor specialistisch onderhoud en afmeergeld zal vast en zeker in schril contrast staan met havens als Saint Tropez waar je alleen al 1300 euro per dag moet betalen als liggeld.

Ook de huur
Goed nieuws voor wie ook eens het gevoel wilt hebben schipper op zo’n superjacht te zijn. Je kunt ze ook huren. We vonden een koopje op www.yachtcharterfleet.com. Een 50 meter lang jacht krijg je al mee voor € 275.000 per week. Je staat daarvoor nog niet helemaal aan het roer want met wat bijkomende kosten is het eindbedrag circa $ 310.500. Wil je echt uitpakken dan is er ook een 80 meter lang superjacht te huur. Daarvoor tik je meer dan 1,2 miljoen euro per week voor af.

Of wordt het komende zomer toch maar weer de caravan?

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl