TafelTijd: nieuw LHBT+ initiatief in Noorderkerk (interview)

03-04-2019 10:00

TafelTijd: nieuw LHBT+ initiatief in Noorderkerk (interview)

ZAANSTREEK – Je geloof actief in een kerk beleven én onderdeel uitmaken van de LHBT+ gemeenschap, het kan een spannende combinatie zijn. Niet alle geloof stromingen accepteren het feit dat je een voorkeur heb voor de eigen sekse. Niels van der Veen en Roselien Brondy vonden dominee Christiaan Ravensbergen aan hun zijde bij het oprichten TafelTijd. De nieuwe groep voor gelovige lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders en mensen die zich hiermee verbonden voelen. Op 14 april is de eerste Zaanse bijeenkomst.

,,Christelijk en LHBT+ kan heel goed samengaan”, aldus Roselien. ,,Ik ‘kerk’ al jaren in de Noorderkerk in Zaandam en voel me daar volledig geaccepteerd.”

Noorderkerk
Mede-organisator Niels zag op Facebook de regenboogvlag prijken aan de gevel van de Noorderkerk en dacht meteen ‘hier moet TafelTijd plaatsvinden’. Hij kreeg bijval van dominee Christiaan Ravensbergen en Roselien. Waarbij laatstgenoemde bij Sjaak Visser, dominee van de PKN-Noorderkerk, een open deur vond voor hun initiatief.

,,Ik vind het initiatief heel belangrijk”, vertelt de dominee. ,,De kerk moet een plek zijn waar iedereen welkom is. Het past binnen het grotere plaatje die we als kerkgemeenschap willen uitstralen: ‘jij mag er zijn.”

‘Vreemde eend’
,,Al vertelde Sjaak dat hij een rol op de achtergrond wil spelen bij TafelTijd. Als hetero voelt hij zich een ‘vreemde eend’ in de LHBT+-bijt”, lacht Roselien die zelf de B in de gemeenschap vertegenwoordigt. Zelf heeft ze als gelovige én ‘anders-geaarde’ weinig last van discriminatie. Ook in onze steeds sterker polariserende maatschappij en instroom van strengere religies.

Ruimdenkende predikanten
,,Ik heb van homo’s wel eens het verwijt gekregen ‘niet te kunnen kiezen’ maar eigenlijk gewoon lesbienne te zijn. Eén keer heb ik een heavy ervaring meegemaakt. Iemand in een kerk liep gelijk bij me vandaan toen ik vertelde dat mijn vriendin niet bij de dienst kon zijn. Heb je net daarvoor God is liefde van de kansel horen preken… Ik ben vanaf mijn pubertijd bij kerken gaan snuffelen of ik me er thuis kon voelen. En gemerkt dat wel of niet accepteren vooral een kwestie is van hoe de dominee er zelf tegenaan kijkt. Veel predikanten zijn gelukkig ruimdenkend.”

Nashville verklaring
Accepteren dat je op dezelfde sekse verliefd kunt worden (of allebei zoals in Roselien’s geval) doorvoeren in de gemeenschap blijkt lastiger. ,,Dat sommige kerken de Nashville verklaring ondertekenden vond ik moeilijk. Voor mij is de band met God heel belangrijk en die wil ik graag in een kerkdienst sterk houden. Dat kan niet in de evangelische hoek heb ik gemerkt. Jammer, want God houdt volgens mij van iedereen.”

Geliefd kind
Niet voor niets is het thema van de eerste Zaanse TafelTijd ‘Geliefd kind’. ,,Je mag er zijn, ook al val je toevallig op dezelfde sekse (of beide)”, zegt Roselien. Ze heet, samen met haar mede-initiatiefnemers op 14 april de bezoekers een warm welkom. ,,Ook kan kom je alleen, we zorgen ervoor dat je je veilig voelt.”

Opzet
De opzet van de avond is, na de ontvangst, eerst een preek(je), samen eten en wat kerkelijke rituelen. Zoals samen zingen en verdieping zoeken met een hoger spiritueel niveau. ,,Het gaat om een open, laagdrempelige avond in sfeer van het TafelTijd-initiatief zoals opgezet door de stichting Wijdekerk.nl”, licht Roselien toe. ,,De avond is zonder jou niet compleet. Met elkaar kunnen we het verschil maken in verbinding met LHBT en geloof.”

‘American Party-opzet’
De Noorderkerk, Heijermansstraat 127 in Zaandam, is geopend om 17.30 uur. De TafelTijd duurt tot circa 20.30 uur. ,,Wel vragen we zelf wat eten mee te nemen. Noem het maar een American LHBT+ party in de kerk”, besluit Roselien vrolijk. De toegang is gratis., Meer info bij Roselien Brondy: roselien1@hotmail.com.

De tweede bijeenkomst is gepland op 23 juni. Zie ook www.wijdekerk.nl en op Facebook onder TafelTijd Zaandam.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl