Theater komt dichtbij door hoorspel op radio

Gepubliceerd: 14-05-2021 13:05

Theater komt dichtbij door hoorspel op radio

STREEK - Het hoorspel is een vorm van communiceren die in de jaren '50-'60 heel gangbaar was. Kijk op Wikipedia en zie een eindeloos lijkende lijst met hoorspelen. En die vorm van 'beleven' keert donderdag 20 mei vanaf 19.00 terug. Dan brengt Theatermijn 'Onder het Melkwoud' bij RTV Zaanstreek. Het wordt een live-uitvoering van 10 amateur toneelspelers onder regie van Marc Nochem.

Onder Melkwoud is geschreven door Dylan Thomas en naar het Nederlands vertaald door Hugo Claus. Toen Marc van dit project hoorde, bood hij direct aan er zelf mee aan de slag te gaan. Tijdens de theateropleiding had hij het al gelezen. "Ik was helemaal weg van de taal. Het is poëtisch beeldend met veel details en prikkelt de fantasie."

Tijdens het hoorspel maak je kennis met de bijzondere karakters en dromen van bewoners van een wonderlijk dorpje. Marc: "Er zijn ontzettend veel personages, misschien wel 50. Voor de acteurs wel een uitdaging, vier acteurs zijn vertellers en de andere zes spelen alle personages. Het is anderhalf uur luisterplezier, maar tussentijds in- en uitstappen is door al die korte fragmenten ook goed mogelijk." 


Marc werkt vooral met jeugdtheatergroepen, acteert op freelance basis voor tv en film, en is stemacteur voor tekenfilms. "Voor de tien amateur toneelspelers was stemacteren nieuw. Voordat we echt konden repeteren, gaf ik stemacteerlessen. Dat gaat dan over ritme, gebruik van accenten, nasaal spreken bijvoorbeel. Vervolgens behandelden we de tekst en gingen we al snel over tot repeteren. Allemaal online. Dat was ook wel een uitdaging. Samen repeteren in een ruimte is gewoon leuker en via zoom is alle techniek lastiger."

Het hoorspel is een vorm die in de jaren '50-'60 heel gangbaar was. Met de opkomst van de podcast, verschijnt er ook fictie op audio. Voor hoorspelen een nieuwe kans. Tune in, 20 mei 19.00 op 107.1FM of luister via www.rtvzaanstreek.nl. Wil je ook beeld? Bekijk dan de livestream via de facebookpagina van Theatermijn. Later luisteren via een podcast? Na de uitzending is die te vinden op www.theatermijn.nl.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl