Theatermakers en horecavedetten vinden elkaar in De Hellema

Gepubliceerd: 20-02-2021 10:02

Theatermakers en horecavedetten vinden elkaar in De Hellema

ZAANDAM - Binnen Broedplaats De Hellema in de Kogerveldwijk zal de komende maanden een culturele hotspot met laagdrempelige horeca worden ontwikkeld. Achter dit idee schuilt Het Motorblok, bestaande uit professionele theatermakers en horeca-vedetten. De Hellema biedt in hun idee de culturele ontmoetingsplek met Horeca aan de Zaan, theater, voorstellingen, concerten, exposities en ontmoetingen plus een hapje en een drankje. De ontwikkeling van Het Motorblok start in maart, de horeca hoopt te openen in september.

Het Motorblok biedt hiermee volgens eigen zeggen een welkome aanvulling op de nog schaarse aanwezigheid van ontmoetingsplekken en horeca in de wijk. De komende jaren worden er in de directe nabijheid van Het Motorblok in De Hellema aan de Oostzijde 2000 woningen gebouwd. De plannen van Het Motorblok en De Hellema maken de woon- en werkomgeving in Kogerveldwijk aantrekkelijker.

De programmering sluit aan op buurtinitiatieven als, spelletjesavonden en taallessen. Het Motorblok geeft tevens als productiehuis een stevige impuls aan het bestaande culturele aanbod in Zaanstad: maak, uitprobeer & ontwikkelplek voor (jonge) professionele makers en buurtbewoners. Het Motorblok is een samenwerking tussen theatergroep Kat op het Spek en ervaren horeca-ondernemers Ben van Geelen (o.a. van Toscanini en Hangar in Amsterdam) en Rob Benoni (cafe Finch in Amsterdam). De horeca wordt simpel maar krachtig; hoge kwaliteit, lage prijs en geen opsmuk.


Theatergezelschap Kat op het Spek ziet hiermee een lang gekoesterde wens voor de ontwikkeling van een multifunctioneel productiehuis werkelijkheid worden. Kat op het Spek: “Zaanstad heeft nog dat rauwe, dat interessante rafelrandje waar grote steden vaak ten onrechte prat op gaan. Hier is nog alles mogelijk”

Gemeente Zaanstad ziet in Het Motorblok het belang om oude en nieuwe bewoners van een wijk in ontwikkeling te verbinden. Om de plannen van Het Motorblok in De Hellema te realiseren investeert Zaanstad een eenmalige bijdrage van 125.000 euro. Hiermee stelt zij Het Motorblok en Broedplaats de Hellema in staat hier een mooie multifunctionele ontmoetingsplek van te maken voor de buurt. Overige bijdragen komen van de initiatiefnemers zelf en sponsoren.

Broedplaats De Hellema verhuurt goedkope werkruimte aan zo’n 50 professionele kunstenaars en makers. Ook hebben onder anderen vormgevers, decorbouwers, muziekleraren en meubelmakers hun plek daar gevonden. Met BAZ Bouldergym heeft De Hellema de eerste overdekte klimhal in Zaanstad in huis.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl