Toekomstbeeld Zaanse centrum 2040

24-07-2018 20:38

Toekomstbeeld Zaanse centrum 2040

ZAANSTAD - De afgelopen week konden inwoners en ondernemers advies geven over het toekomstbeeld dat is gemaakt voor het oostelijk deel van het centrum van Zaandam. Tot vrijdag 27 juli kan iedereen online advies geven op het gebiedsperspectief 2040.

Wethouder MAAK.Zaanstad Gerard Ram: ,,Ook in de toekomst moet het centrum van Zaandam een plek zijn om prettig te wonen. Maar het moet ook levendig zijn en een bloeiende economie hebben. Daar willen we graag samen met onze inwoners en ondernemers aan werken. Mijn oproep is dan ook: denk vooral met ons mee. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat Zaanstad een stad is waar mensen zich thuis voelen.”

Toekomstbeeld voor 2040
Met het programma MAAK.Zaanstad is de gemeente in gesprek met inwoners, ondernemers en organisaties over de toekomst van onze stad. Voor het MAAK.gebied Centrum Oost werkt de gemeente aan een toekomstbeeld voor 2040, een zogenoemd gebiedsperspectief. Hierin staan de ambities en uitgangspunten voor Centrum Oost in de toekomst. Voor veel mensen voelt 2040 nog als erg ver weg. Maar er moet ook op korte termijn veel gebeuren. Daarom zijn ook nu al de nodige acties in gang gezet.

Burcht autoloos
In 2040 is de Burcht een ontmoetingsplek zonder auto's, met bebouwing om het plein gezelliger te maken. Omdat auto's niet meer op straat parkeren, is er meer ruimte voor groen. De waterkant wordt een fijne plek om te verblijven, zodat bewoners en bezoekers van Centrum Oost kunnen genieten van een mooi uitzicht op de Zaan.

Reacties
Tot nu toe zijn er bij de inloopmomenten veel positieve reacties. Men is vooral enthousiast over de ruimte voor groen en over de vernieuwing van de Peperstraat. Maar bewoners spraken ook de nodige zorgen en kritiek uit, bijvoorbeeld over de omvang en de vorm van de bebouwing. Daarnaast vinden mensen het belangrijk dat de sfeer in Zaanstad niet teveel verandert bij verdere groei.

Advies geven
Tot vrijdag 27 juli kan iedereen online advies geven. Dat kan via https://maakcentrumoost.zaanstad.nl/centrum-oost/concept-gebiedsperspectief. Daarna bekijkt de gemeente of er op basis van de reacties nog dingen worden aangepast. Na de zomer biedt het college het perspectief ter besluitvorming aan de gemeenteraad aan. In de volgende fase worden de plannen verder uitgewerkt en de strategie bepaald: welke stappen zijn er nodig tot 2040?

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl