Tot ‘paperclip’ verkreukelde wiek nu herdenkingsobject bij Twiskemolen

10-12-2018 15:02

Tot ‘paperclip’ verkreukelde wiek nu herdenkingsobject bij Twiskemolen

OOSTZAAN - ,,De 24 meter lange stalen molenwiek vloog, samen met nog 20.000 kilo aan brokstukken, door de lucht. Met als resultaat een tot paperclip verkreukelde vorm. Die wiek hebben we bewaard om het nu ter herdenking aan de windhoos als soort van kunstobject op de dijk te plaatsen”, vertelt molenaar Marcel Koop.

Tekst: Dirk Karten, foto's: Hielke Bruinink

Sinds vorige week ligt de door natuurgeweld verkreukelde wiek op het Luijendijkje naast de Oostzaanse Twiskemolen. De in totaal 24 meter lange en 1500 kilo wegende wiek rust op stalen poten. Die zijn in een betonnen fundering verankerd. ,,Stormvast”, zegt Marcel Koops tevreden. ,,Er komen zitplaatsen voor zes personen. Molenmakersbedrijf Poland uit Broek op Langedijk is bezig met het maken van de zitjes.”

De windhoos van 18 oktober 2016 rukte niet alleen het wiekenkruis eraf, de complete bovenkant verdween van de achtkantige rietgedekte binnenkruier. Pas 3 juli dit jaar werd de restauratie van de monumentale windmolen afgesloten.

Natuurgeweld
De verkreukelde wiek op de dijk vormt een passende herdenking aan wat het natuurgeweld bij de molen aanrichtte. ,,Na de windhoos denk je niet aan een herinnering. Je bent alleen maar bezig met het bergen van de brokstukken en plannen maken voor de herbouw. Eigenlijk kwam nu pas de kans voorbij en het ontstond het idee in het hoofd van de molenmaker wat te doen met de nog opgeslagen resten. Dank is hierbij op zijn plaats aan de gemeente Oostzaan die toestemming gaf de wiek op de dijk te mogen plaatsen en het Waterschap Hollands Noorderkwartier”, meent de molenmaker.

Veel hulp
Ook het bedrijfsleven liet de molenmaker en zijn vrouw, die als vrijwilligers actief zijn, niet in de steek. ,,Zo was plaatsing niet mogelijk geweest zonder de hulp van grond-, weg- en waterbouwer Sturm, metaalbewerking Nico Kaaijk, de Lions Landsmeer die een geldbedrag doneerden en atletiekvereniging AC Waterland. Die zamelende geld in na de windhoos via crowdfunding. Een deeltje was nog over en dat hebben we ook in dit project gestopt.”

Officiële onthulling
In het voorjaar volgt de officiële onthulling. Dan moet ook het infobord klaar zijn die cartoonist annex sponsor Arend van Dam uit Landsmeer maakt. Dit bord bevat geen tekst maar tekeningen. Daarmee wordt in universele beeldtaal aan iedereen duidelijk gemaakt wat er is gebeurd en waarom de wiek als herinnering is geplaatst.
Onze RTV Zaanstreek razende reporter Hielke Bruinink maakte bijgaande foto’s van de ‘paperclip-wiek’.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl