Tour de France zonder Zaanse renners

25-06-2021 11:30

Tour de France zonder Zaanse renners

STREEK - De start van de 108ste editie van de Ronde van Frankrijk is zaterdag 26 juni in Brest, Bretagne, en finisht op zondag 18 juli op de Champs-Élysées in Parijs. In het deelnemersveld dit keer geen renners met Zaanse roots. Opvallend deze editie het relatief grote aantal tijdritkilometers, de vele Pyreneeënritten én de dubbele bestijging van de Mont Ventoux in etappe 11.

De start van deze Tour is met een week vervroegd. Dat maakt het mogelijk dat de renners die in de Ronde van Frankrijk rijden ook in de Olympische wegrit mee kunnen strijden in Tokio.

Na een Tour de France met veel hoogtemeters in 2020, is het parcours in 2021 meer voor de sprinters. Op papier zijn er zo'n acht kansen voor de rappe. De klassementsrenners zullen het moeten laten zien in zes bergetappes en twee individuele tijdritten.

De Zaanse toprenner Niki Terpstra (tegenwoordig wonend in Bergen) zal voor het tweede opeenvolgende jaar de Tour de France over moeten slaan. Zijn ploeg TotalEnergies heeft de 37-jarige wielrenner niet opgenomen in de achtkoppige selectie.

Vorig jaar ontbrak Terpstra omdat hij na een zware val onvoldoende hersteld was om de Ronde van Frankrijk te kunnen rijden. In totaal reed hij de Tour acht keer. Zijn beste klassering noteerde hij in 2014 toen Terpstra als nummer 94 van het eindklassement in Parijs over de finish kwam.

Vorige week hoorde een andere Noord-Hollandse coureur, Ramon Sinkeldam, van zijn ploeg Groupama-FDJ dat hij evenmin de Tour mag rijden.

De enige renner met Zaanse en DTS verbinding is sprinter Cees Bol. De vroegere Zaandammer woont nu in Alkmaar. In zijn jeugd was hij DTS'er in de categorie 1 bij de jeugd. Dit voorjaar wist hij voor Team DSM een etappewinst te behalen in Parijs-Nice. Vorig jaar was Bol in de Tour al dichtbij een etappewinst na een millimetersprint tegen Wout van Aert. Er valt deze Tour vuurwerk te verwachten van onze voormalige streekgenoot: “De verwachting van de ploeg is niet per sé dat ik een rit win, maar het is wel een doel. Het is gewoon niet zo dat de Tour van DSM per definitie mislukt is als ik geen etappe kan winnen.”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl