Tweede Kamerverkiezingen naderen met rasse schreden

Gepubliceerd: 21-01-2021 17:01

Tweede Kamerverkiezingen naderen met rasse schreden

ZAANSTAD - Meer dan we met z'n allen gewend zijn volgen we de bewegingen én discussies in de Tweede Kamer. De plaats waar onze volksvertegenwoordigers hun stinkende best doen om voor ons allemaal het best mogelijke resultaat te bereiken. Het kabinet Rutte is recentelijk gestruikeld. Het toeval wil dat er al heel snel verkiezingen zijn. Nederlanders, dus beslist ook de Zaankanters, kunnen op 17 maart stemmen voor de Tweede Kamer. Door corona neemt de gemeente extra maatregelen, zodat dit veilig kan.

Zaanstad bereidt zich altijd gedegen voor op de Tweede Kamerverkiezingen. Eén van de maatregelen is het instellen van extra dagen om te stemmen. Inwoners kunnen behalve op woensdag 17 maart, ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart stemmen. Dit kan tussen 7.30 uur en 21.00 uur. Deze extra dagen (15 en 16 maart) zijn bedoeld voor mensen die tot de corona risicogroep behoren. Zij hebben dan meer mogelijkheden, om op een rustiger moment te gaan stemmen.


Briefstemmen
Voor kiezers van 70 jaar en ouder is het deze keer ook mogelijk om per post te stemmen. Zij ontvangen bij hun stempas een briefstem. Daarop staat uitgelegd hoe het werkt. Deze briefstemmen kunnen zij vanaf 10 maart inleveren. Dat kan op een afgiftepunt, maar zij kunnen het ook per post opsturen naar de gemeente Zaanstad. Tussen 10 en 17 maart is op het stadhuis een afgiftepunt open (ook op zaterdag en zondag). Op 15, 16 en 17 maart kunnen zij de briefstemmen ook inleveren bij de open stembureaus.

Stembureaus
Op 17 maart 2021 is het mogelijk om op in totaal 89 plekken te stemmen. In de gemeente zijn dan 11 bijzondere en 78 normale stembureaus open. De 11 bijzondere stembureaus komen in verzorgingstehuizen en zijn alleen open voor de bewoners van het verzorgingstehuis. Voor blinden en slechtzienden richt de gemeente in het stadhuis in Zaandam een stembureau in. Ook maakt de gemeente voor hen een reliëfkaart. Die loopt vanaf station Zaandam naar het stadhuis.

De gemeente moet van het Rijk op 15 en 16 maart minimaal 10 stembureaulocaties beschikbaar stellen. In Zaanstad zijn er 11 verspreid over de hele gemeente. Vier in Zaandam, twee in Assendelft en één in Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Krommenie en Westzaan.

Veiligheid en gezondheid voorop
Voor de stembureaus gelden ook een aantal extra eisen:
  • in de opstelling van tafels en hokjes is voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te kunnen houden;
  • bij voorkeur is er een aparte in- en uitgang;
  • er zijn voldoende ventilatiemogelijkheden;
  • de gemeente maakt het stemlokaal elk half uur schoon, of vaker als dat nodig is;
  • op de stembureaus zijn kuchschermen, chirurgische mondkapjes, schoonmaakdoekjes, gel etc. aanwezig;
  • De potloden die inwoners gebruiken om mee te stemmen, worden na elk gebruik schoon gemaakt.

Telling van de stemmen
De telling van alle stemmen gebeurt op 17 maart. De uitslagen worden in de loop van de avond bekend gemaakt.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl