Tweetgeschiedenis verwijderen alleen niet voldoende

Gepubliceerd: 23-03-2021 7:03

Tweetgeschiedenis verwijderen alleen niet voldoende

OOSTZAAN - Een digitale opmerking van Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland over het tweetgedrag van de kandidaat burgemeester van Oostzaan, Marvin Polak, heeft gezorgd voor flink wat opwinding in het dorp en ver daarbuiten.

Om die reden deed interim-burgervader Wimar Jaeger een verklaring uitgaan omtrent uitingen op Social Media van zijn beoogde opvolger Polak. Die verklaring stelde Jaeger op namens de fractievoorzitters van de Gemeenteraad van Oostzaan. 


'In de afgelopen dagen zijn enkele uitingen in de Sociale media uit het verleden van de door ons voorgedragen burgemeester van Oostzaan verschenen. De Raad is het erover eens dat die uitingen ongepast waren en begrijpt dat mensen en groeperingen zich hierdoor onaangenaam aangesproken hebben gevoeld.
De Raad van Oostzaan staat in het algemeen voor een inhoudelijk debat, waarin niet op persoonlijke wijze gepolariseerd wordt en distantieert zich van activiteiten die kunnen aanzetten tot dergelijke polarisatie.
Inmiddels hebben meerdere Raadsleden uitgebreid met de heer Polak gesproken. In die gesprekken heeft, eenieder die daar behoefte aan had, zijn hart kunnen luchten. Wij zijn blij dat de heer Polak afstand neemt van zijn eerdere uitingen en mogen ervan uit gaan dat hij zich in de toekomst van dergelijke uitingen onthoudt.
In contact met de commissaris van de Koning zijn de standpunten van de Gemeenteraad met betrekking tot de uitingen van de heer Polak verwoord en is aangegeven dat wij op grond van de gesprekken met de heer Polak uitzien naar een constructieve samenwerking vanaf 1 juni'
aldus die verklaring.

Daarmee was de onrust echter niet meteen weg. Ook het verwijderen van de gewraakte tweets leverde niet de gewenste rust op. Van diverse kanten in het Oostzaanse bleef een onrustig gevoel overheersen. Vanuit de PvdA noemde Eelco Taams het 'verontrustend' waar GroenLinks sprak over het zich het laplazarus schrikken bij monde van Annemarie van Duijnhoven. 

Het is bij de benoeming van burgemeesters niet gebruikelijk dat het wereldwijde web nagekeken wordt hoe een kandidaat zich uit over bepaalde zaken. Dat lijkt in deze moderne tijd wat vreemd. De vertrouwenscommissie mag zelfs niet eens googelen. In die vertrouwenscommissie waren alle partijen vertegenwoordigd. Inmiddels hebben die zich uitgesproken en hebben aan de commissaris der Koning de heer Arthur van Dijk laten weten uit te zien naar een constructieve samenwerking vanaf 1 juni. 

Niets lijkt een benaming van Polak meer in de weg te staan. GroenLinks raadslid Bert Jongert heeft zich niet achter die mening geschaard. Hij vindt Polak niet langer de geschiktste kandidaat.


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl