Twiskemolen na renovatie weer in volle glorie

Gepubliceerd: 04-08-2018 10:08

Twiskemolen na renovatie weer in volle glorie

OOSTZAAN - De datum zaterdag 18 oktober 2016 zal Marcel Koop, molenaar van de Twiskemolen, niet snel vergeten. Toen verwoeste een windhoos de kap en wieken van de Twiskemolen. Inmiddels is de restauratie een feit en draaien de wieken weer bijna dagelijks hun rondjes. Verslaggever Hielke Bruinink van RTV Zaanstreek nam een kijkje bij de gerestaureerde molen en interviewde Marcel Koop.

Molenmaker Poland uit Oterleek heeft eer van zijn restauratiewerk. De oorspronkelijk omstreeks 1578 gebouwde achtkante binnenkruier is weer in volle glorie hersteld.

Even in het kort, wat is er gebeurd voor de restauratie?
,,De zware windhoos vernielde de kap en wieken van de molen. Gelukkig konden wij als molenaarsgezin er nog wel in blijven wonen.”

Wat speelde zich daarna af?
,,Na een half jaar startte de restauratie. Nu, ruim anderhalf jaar verder, is de molen weer in oude staat hersteld en draaien de wieken voor ieders plezier weer zijn rondjes.

Voor het plezier en dus zonder functie?
,,Nog wel. Bemaling is nog niet mogelijk doordat het waterpeil in de polder te ver is gezakt door de langdurige warmte én de wind. Het polderpeil wordt op hoogte gehouden door water in te laten. Maar voordat de monumentale molen weer de polder kan bemalen, zal het eerst langdurig moeten gaan regenen. En de vooruitzichten geven dat nog niet aan.”

Wat is er gebeurd om herhaling te voorkomen?
,,Je kunt niets doen tegen een windhoos. Wel is het remsysteem vernieuwd.”

Wat is er nog meer aangepast?
,,Ook zijn nieuwe zeilen geplaatst. Deze zijn voorzien van remkleppen. Die laten het gevlucht regelmatiger draaien bij vlagerige wind.”

Klopt het dat de wieken al weer draaiden toen de renovatie nog in volle gang was?
,,Ja. Voordat de spreekwoordelijke laatste puntjes op de i gezet konden worden en het bemaal systeem weer in werking gesteld kon worden, moesten er nog wat interne dingen gebeuren.”

Zaken die de mensen, ondanks de molen draaide, niet konden zien?
,,De molenwieken draaiden al toen de grote houten tandwielen gerenoveerd moesten worden.”

Tevreden met hoe alles is verlopen?
,,Wij, Marijke en Marcel, zijn weer overgegaan tot de orde van de dag. We sluiten een bijzondere, bizarre, maar zeker ook een vruchtbare en dankbare tijd af. Dankbaar zijn wij over het medeleven en de betrokkenheid van velen om ons heen. En dankbaar zijn wij voor de goede samenwerking met molenmakers Cees en Dick Poland en bureau Van Reeuwijk Bouwmeester.”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl