Uit de raad: afvaldumping en Deltaplan

Gepubliceerd: 11-09-2020 8:09

Uit de raad: afvaldumping en Deltaplan

ZAANSTAD - Als er door politici gesproken is in het kader van de gemeenteraad en college is de vaste rubriek 'Uit de raad' een logisch gevolg. Daarom nu berichten uit de raad van 8 september 2020.

Strijd tegen afvaldumping
In het Zaanstad Beraad van afgelopen donderdag is gesproken over het probleem van het dumpen van afval bij de ondergrondse containers in de stad. Eén van de plekken die regelmatig wordt gebruikt om afval te dumpen zijn de afvalcontainers op de Vrieschgroenstraat in Zaandam. Raadslid Jaap Keijser (POV) liet foto’s zien waarop tientallen zakken naast de containers waren gezet. Volgens wethouder Gerard Slegers dat juist op die plek de boel vier keer per dag wordt opgeruimd, het is vechten tegen de bierkaai.

Het dumpen van afval is lang niet altijd het gevolg van een volle container, eerder wordt de troep neer gezet door mensen die geen afvalpasje hebben.

Het voorstel van de POV om camera’s te plaatsen zodat de containers op die manier in de gaten konden worden gehouden kon niet rekenen op een meerderheid van de raad. Het voorstel van de wethouder om de opsporinsgsambtenaren ook s’nachts te laten posten kon op meer steun rekenen.

Deltaplan
In het Zaanstad Beraad van donderdag 10 september is het voorstel van de VVD aan de orde geweest met de mooie titel Deltaplan Elektrisch Vervoer Zaanstad. De partij ziet een sterke toename in de behoefte aan (openbare)laadpalen voor elektrische auto’s. Hoewel nog niet helder is of het elektrisch rijden de echte oplossing is voor de vervanging van de auto’s die op fossiele brandstoffen rijden moet er wel worden nagedacht over voorzieningen voor dit soort auto’s.

Veel partijen willen positief meedenken over de plannen die de VVD heeft ingediend, wel waren er ook geluiden te horen waaruit naar voren kwam dat men nog maar moet zien of het elektrisch rijden de echte toekomst is. Deze auto’s creëeren door hun extra gewicht meer fijnstof dan wenselijk is.

De discussie leek zich te ontwikkelen in de richting waarin er over de gehele energietransitie zou moeten worden nagedacht. Dat is op dit moment niet de bedoeling van de indieners. Het gaat om het faciliteren van de ontwikkeling naar het elektrisch rijden. De overige aspecten van de energietransitie moet buiten de discussie worden gehouden. Deze discussie is voorlopig nog niet afgerond.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl