Uit de raad: horeca tegemoetkoming, steun instellingen, max 30 en tegenbegroting

Gepubliceerd: 02-10-2020 10:10

Uit de raad: horeca tegemoetkoming, steun instellingen, max 30 en tegenbegroting

ZAANSTAD - Als er door politici gesproken is in het kader van de gemeenteraad en college is de vaste rubriek 'Uit de raad' een logisch gevolg. Daarom nu berichten uit de raad van 1 oktober 2020.

Horeca wordt niet tegemoet gekomen
Harrie van der Laan (POV) heeft donderdag gepleit voor ruimere openingstijden voor de horeca in de stad om de financiële schade te beperken. Als restaurants om 21.00 uur geen nieuwe gasten meer mogen ontvangen en om 22.00 uur de deur definitief dicht moet verliezen ze een fors deel van de omzet.

Burgemeester Hamming gaf in reactie op deze vraag aan dat gemeenten en veiligheidsregio’s geen enkele mogelijkheid hebben om meer ruimte te bieden dan de centrale overheid toestaat. De gemeente mag wel strenger zijn dan de centrale overheid maar heeft geen enkele mogelijkheid om de regels te verruimen.

Steun aan instellingen
Donderdag werd bekend dat de Zaansche Molen en Fluxus mogen rekenen op forse steun omdat ze hard worden geraakt door de effecten van Corona. Het grootste deel van de steun wordt betaald door de provincie onder voorwaarde dat de gemeente een derde van de compensatie voor haar rekening neemt. Hoewel dit bericht met vreugde werd ontvangen door de raad zit het diverse leden niet lekker dat er niet eerst wordt gekeken waar de nood het hoogst is, volgens wethouder Annette Baerveldt is die ruimte er helaas niet.

30 is het maximum
De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland is niet bereid om de strenge coronamaatregelen voor de culturele sector te versoepelen dit in tegenstelling tot Amsterdam. Diverse theaters in de hoofdstad hebben meer ruimte van het gemeentebestuur gekregen en mogen 250 bezoekers per voorstelling ontvangen. In onze streek blijft dit aantal staan op 30. Burgemeester Hamming gaf aan dat het een heel lastig besluit is geweest. De veiligheidsregio ziet geen mogelijkheid om de regels te versoepelen met het oog op de volksgezondheid.

Bij de directeur van het Zaantheater is deze beslissing hard binnen gekomen. De hoop op meer ruimte is in de loop van de week vervlogen toen er informatie doorsijpelde die richting dit besluit wees. De komende drie weken zullen er 19 voorstellingen worden afgelast omdat het met 30 toeschouwers niet te doen is. Door het theater wordt nog wel gewerkt aan andere vormen van gebruik van het theater.

Tegenbegroting
De Partij voor de Dieren heeft donderdag het college een tegenbegroting aangeboden met de titel 'Zó kan het wel'. In deze begroting, gepresenteerd door Melchior Mattens, wordt de nadruk gelegd op de punten die voor deze partij van belang zijn. Zo wordt er voorgesteld om in heel Zaanstad het betaald parkeren in te voeren, er moet meer worden gedaan aan duurzaamheid en de partij wil een pilot houden met een basisinkomen. Met dit complete pakket ligt er in de optiek van de partij van de dieren een groen alternatief voor de begroting die het college heeft aangeboden.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl