Uit de raad van 8 april 2021

Gepubliceerd: 09-04-2021 9:04

Uit de raad van 8 april 2021

ZAANSTAD - Op de dag dat de coronabesmettingen in Zaanstad door de 13.000 grens zijn geschoten werd er door de lokale politici digitaal weer vergaderd en zijn er talrijke woorden via de beeldschermen de wereld ingeslingerd. Vandaar nu een verslag van het Zaanstad Beraad van 8 april j.l.

Geopend werd deze avond met de categorie Praat met de Raad/ Vragenuur:

Problematiek rondom de vaccinatie
Op dit moment worden er geen vaccinaties gezet met het AstraZenica vaccin ivm bijwerkingen die kan leiden tot tromboses. Voor de POV aanleiding om de nodige vragen op de burgemeester af te schieten. In een reactie gaf deze aan dat er nog veel onduidelijk is. Juist deze avond (donderdag) moest er meer duidelijkheid komen over het landelijk beleid vanuit de GGD. Het ministerie bepaald het vaccinatie beleid en daarmee is de invloed van de gemeente op de vaccinatie zeer beperkt.

De POV vraagt zich af waarom de individuele burger geen invloed heeft op de keus voor het vaccin, waarom kan men zelf geen keus maken. Dat vraagt de burgemeester zich ook af en is in overleg met de overige instantie om hierover duidelijkheid te krijgen.

Openen van de terrassen of nog even wachten
Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft een oproep gedaan om de terassen te openen. De POV vraagt zich af of Zaanstad zich daarbij aansluit. Burgemeester Hamming geeft aan dat de oproep van Halsema wordt gedeeld door de overige burgemeesters in de veiligheidsregio.  Hij kan niet meer doen dan zich bij de oproep aan te sluiten. De besluitvorming ligt in handen van het demissionaire kabinet.

Problematiek rondom de Datacenters
In de kop van Noord Holland zorgt de komst van grote datacenters voor problemen rond de energievoorziening en de schoonwatervoorziening. Beide worden in grote hoeveelheden gebruikt door een groot datacenter. Aanleiding voor het CDA om vragen te stellen over de situatie in Zaanstad. Wethouder Krieger geeft aan dat op dit moment er geen aanvragen voor de realisatie van een datacenter in onze stad bekend is. De diverse bestemmingsplannen geven de nodige beperking voor de eventuele vestiging van een dergelijk center. Daarnaast is er nauw overleg binnen de metropoolregio waarbij met name naar de Haarlemmermeer wordt gekeken omdat daar een aantal mogelijkheden voor de vestiging van een datacenter te vestigen. Deze ontwikkeling wordt nauwlettend gevolgd.

Plannen rond de Hemkade
Kwam de Hemkade de afgelopen jaren voornamelijk in het nieuws omdat de diverse partijen met elkaar in de clinch lagen, afgelopen donderdag hebben de kemphanen een gezamenlijk plan aan de raad gepresenteerd voor de realisatie van een voedselmarkt, een museum, horeca en vermaak. In die plannen is ook ruimte voor de woning van de familie Groen en moet het woonklimaat voor de hele straat verbeteren.

Aan de raad is gevraagd om stedenbouwkundigen in te schakelen om de diverse scenario’s verder uit te werken en na te gaan wat al dan niet haalbaar is.

Het gewraakte hek die het lastig maakt voor de familie Groen blijft gehandhaaft, in de optiek van Ivar Moens van de North Sea Venue verandert er niets aan de toegang tot het terrein.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl