Uit raadsvergadering Zaanstad 25 november 2021

Gepubliceerd: 26-11-2021 10:11

Uit raadsvergadering Zaanstad 25 november 2021

ZAANSTAD - Een avond zonder fysiek aanwezig publiek. Via de beeldschermen was de vergadering wel te volgen en zo was te zien en horen hoe namens DENK Zaanstad Orlando Hellings en namens de VVD Fidel Lopes als resp. nieuw raadslid en steunfractielid werden benoemd. Tevens een avond waarin Evert Hartog (De Socialisten) zijn vertrouwen in de democratie voorgoed als beschadigd beschouwd en Homme Heida in zijn nieuwe omgeving zijn naamkaartje nog handgeschreven voor zich had.

Ontwikkeling rondom de Peperstraat
Na een lange aanloop zijn donderdag de plannen voor de Peperstraat in Zaandam besproken in de raad van Zaanstad. De plannen komen neer op sloop van alles tussen de Beatrixbrug en de Wibautstraat, inclusief de Beatrixflat bij het sluizencomplex De sloopplannen maken onderdeel uit van het Centrumplan Oost van Maak Zaanstad. Na de sloop moeten er fors meer woningen verrijzen in dat gebied inclusief een ondergrondse parkeergarage.

De plannen stuiten op forse bezwaren van de huidige bewoners, daarnaast zijn er uit de nodige bezwaren tegen de sloop van de Beatrixflat als cultuurhistorisch erfgoed. Daarnaast zijn de huidige bewoners in de afgelopen periode onvoldoende betrokken bij de plannen. Deze bewoners worden straks gedwongen te verhuizen naar meestal duurdere huizen.

In een uitgebreide discussie in de raad zijn vele standpunten uitgewisseld met de nodige verwijten van links aan rechts en vise versa. De uitkomst van de beraadslagingen is dat de plannen van de gemeente zijn aangenomen, met steun van enkel de Coalitie bestaande uit VVD, D66, PvdA, Groen Links, Rosa, het CDA en de Christen Unie.

Wel wordt de sloop van de Beatrixtoren zolang mogelijk uitgesteld in de hoop op een alternatief voor de sloop. De huidige bewoners worden geholpen in het vinden van vervangende huisvesting.

De gehele gang van zaken was voor Evert Hartog(de Socialisten/voorheen SP) aanleiding om niet verder deel te nemen aan de raadsvergadering. In zijn optiek is in dit traject geen sprake geweest van een zorgvuldig democratisch proces. Hij gaat zich beraden op zijn rol in de toekomst in de raad van Zaanstad.


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl