Vaartdijk binnenkort Wilde Vaartdijk?

Gepubliceerd: 24-04-2021 12:04

Vaartdijk binnenkort Wilde Vaartdijk?

ASSENDELFT - De Vaartdijk is een lange en bekende weg langs de Nauernasche Vaart. Een weg vol activiteiten. Natuurlijk talrijke woningen, maar ook zeer gevarieerde bedrijfsactiviteiten. Daartussen grote stukken groen met hier en daar wat bebouwing en opslag van diverse aard. Het lijkt er een eldorado en oogt uitermate vrijgevochten. En toch is er een bestemmingsplan dat op het geheel van toepassing is. Het begrip handhaving zal ter plekke ongetwijfeld vaker ter sprake komen.

Het is de jonge ondernemer Cynthia Al van 'Bailey de Hondenvriend' die haar handen met regelmaat wanhopig ten hemel spreidt. Sinds 2017 is zij eigenaar van het perceel 27B gelegen aan de Vaartdijk in Assendelft. Op het terrein bestiert zij als jonge alleenstaande moeder met haar collega een hondenschool, dag-/vakantieopvang, uitlaatservice en trimsalon. De combinatie van dit alles moet leiden tot een goedlopend geheel op een aantrekkelijke locatie.

Recentelijk is Cynthia weer op gesprek geweest bij de gemeente Zaanstad om het businessplan nogmaals door te spreken. In principe heeft de gemeente hier groen licht voor gegeven. Het resterende probleem is echter een woonvergunning.

Op het perceel staat een stacaravan welke voorheen gebruikt werd als vakantiewoning. Cynthia vertelt dat zij daar geen gebruik meer van mag maken. "Deze caravan mocht op het perceel blijven staan van de burgermeester. Dit omdat deze op het moment gebruikt wordt als omkleedruimte, kantoor, opslag en toiletruimte voor de klanten. Ook mocht ik hier mijn bedrijf uitvoeren namelijk de vakantieopvang. Dit akkoord hebben wij tijdens het gesprek met de burgermeester gekregen." 

Groot was de verbazing van de ondernemer dat zij te horen kreeg dat de caravan voor 10 mei weg moet zijn van het perceel. Dit vanwege het feit dat het Zaanstedelijk Hoofd Handhaving mevrouw Van Dongen het ogenschijnlijk niet met burgemeester Hamming eens is. 

Een teleurgestelde Al rekent uit dat het verwijderen van de caravan haar 7000 euro gaat kosten. Wel mag zij opvallend genoeg wel een andere "bouw"keet neerzetten. "Dat gaat mij 10.000 euro kosten. Een gelegenheid voor omkleden, kantoor en toiletvoorziening. Dit zijn onnodige kosten die ik als alleenstaande moeder niet kan dragen." 

Wie zijn blikken laat gaan over de gehele Vaartdijk ziet tal van veelal illegale bouwwerken staan. Hier wordt volgens Al niet op gehandhaafd. "Dit brengt mij haast in een positie om andere inwoners te gaan verlinken om die bewoning ook op de agenda te krijgen. Zo zit ik helemaal niet in elkaar. Want ik gun iedereen zijn eigen droom. Net zoals wij die hier hebben." 

De stacaravan mocht nog door Al nog ingezet worden voor de vakantieopvang van haar klanten. Hier heeft zij al tientallen aanmeldingen voor binnen. "Ik kan mijn werk echter niet uitvoeren als de caravan met al mijn spullen weg moet. Een andere oplossing is haast onmogelijk. Ik woon nu bijvoorbeeld noodgedwongen bij mijn ouders in. Ik ontvang helaas geen alimentatie en mijn klanten rekenen toch gewoon op mij en mijn bedrijf. Net als elk jaar." 

Gezien het bizar grote woningtekort, zeker voor alleenstaande, overal ervaart zij het als uiterst frustrerend dat - wanneer je eigen grond bezit - daar niet de mogelijkheid krijgt om te wonen. "En dat terwijl er overal woningen en her en der chalets gebruikt worden om in te wonen." 

De moed is haar nog altijd niet in de schoenen gezakt, maar de twijfel groeit gestaag. Het is andermaal aan de gemeente Zaanstad om te bepalen of Cynthia en haar bedrijvigheid een toekomst heeft in onze streek.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl