Van Black Friday naar GROENE VRIJDAG

24-11-2020 10:30

Van Black Friday naar GROENE VRIJDAG

STREEK - Het is even wennen waarschijnlijk. Het aanbieden van “demonstratieve alternatieven” in de koopgoot van Zaandam zal vrijdagmiddag 27 november plaatshebben. Extinction Rebellion Zaanstreek zal in samenwerking met de WEGGEEFWINKEL in Koog aan de Zaan aanwezig zijn op de koopgoot van Zaandam, de Gedempte Gracht.

Daartoe heeft Extinction Rebellion Zaanstreek (XRZ) vrijdag 27 november omgedoopt van Black Friday naar GROENE VRIJDAG. 'De tijd van massaproductie en overconsumptie waar onze planeet aan ten onder gaat moet maar eens voorbij zijn' is het standpunt van XRZ. Juist op de dag waarop bedrijven de consument proberen over te halen tot nóg meer consumptie om maar nóg meer te kunnen produceren wil XRZ niet alleen de verschrikkelijke gevolgen, maar vooral ook een vrolijk alternatief onder de aandacht brengen.

Met onze acties vraagt de groepering aandacht voor het giftige systeem die de grond vormt waarin een dag als ‘Black Friday’ kan bloeien. 'Een ‘giftig systeem’ van extreme ongelijkheid waarop industrieën bouwen. Een systeem dat vervreemde en afgeleide consumenten creëert, die niet meer weten hoe ze iets zelf moeten maken of repareren' laat XRZ in een bericht weten. 'Een systeem dat grote groepen - vaak jonge kinderen, vrouwen of andere gemarginaliseerden -uitbuit en laat werken werken onder omstandigheden van moderne slavernij. Een systeem dat flora en fauna uitbuit om winst te maken voor aandeelhouders en CEO’s. een systeem dat de planeet en al dat daarop woont ook letterlijk vergifitigt met de uitstoot van gassen, chemicaliën, microplastics en afval.' 

In de optiek van XRZ leiden massaconsumptie en massaproductie tot uitbuiting van de natuur. 'Onze planeet is bezaaid met enorm veel afval, de zeeën zitten vol met microplastics en bossen zijn gekapt om plaats te maken voor soya-, palmolie en katoenplantages. Vooral de mode-industrie maakt het giftige systeem van klimaatonrechtvaardigheid en overproductie duidelijk, zeker als we ons bedenken dat, als we nu helemaal zouden stoppen met het produceren van kleding, we nog genoeg kleding hebben voor de komende 20 jaar!' 


Met haar protest richt XRZ zich op bedrijven, aandeelhouders en overheden, in plaats van individuen te beschuldigen, die ook slachtoffer zijn van het giftige systeem. Door alternatieven te laten zien hopen de mensen achter XRZ de mensen op straat te inspireren tot het maken van een nieuwe, betere wereld.


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl