Verbroedering, lekkere hapjes en warme woorden bij eerste paal moskee Ar-Rahma en Kleurrijk

Gepubliceerd: 12-04-2019 20:04

Verbroedering, lekkere hapjes en warme woorden bij eerste paal moskee Ar-Rahma en Kleurrijk

ASSENDELFT - ,,Dit is wel wat mooier dan het Hollandse blokje kaas”, zegt Ronald als iemand met een schaal vol zoete lekkernijen langskomt. De buurtbewoner laat zich de traktatie smaken terwijl er wordt gewacht op het officiële moment: het slaan van de eerste paal voor de moskee Ar-Rahma en Kleurrijk aan de Omweg 75 in Assendelft. Vanmiddag even voor vier uur was het zover: na vijf jaar plannen maken, overleggen en uitleggen wat de bedoeling is, werd een grote betonnen paal de drassige Zaanse bodem ingeslagen.

De eerste paal was duidelijk reden tot een feestje. De start van dit unieke bouwproject trok zelfs Denk-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu naar de Assendelver polder. Al liep de politicus er wat verloren bij want het was vooral een Zaans feestje. Een moment waarbij verbroedering én lekker eten centraal stonden. Als de moskee straks klaar is, komen er mensen van zes verschillende culturele achtergronden samen.

Uniek project
Het gebouw, dat door de Masjid Bouwgroep wordt neergezet en is ontworpen door Rijnsdorp Architecten, zal onderdak bieden aan mensen van Turkse, Surinaamse, Indiase, Pakistaanse, Marokkaanse en Nederlandse afkomst. Wijkmanager Lenie Rademaker, die een rol speelde bij de totstandkoming van de buurtcommissie waarin initiatiefnemers en buurtbewoners nader tot elkaar komen, noemde het ‘tof’ dat er mensen met zoveel verschillende achtergronden straks in de moskee samenkomen. ,,Een uniek project voor de Zaanstreek.”

Inrichting
Het totale project beslaat een grondoppervlak van circa 1400 m2. Hiervan is 340 m2 voor de bouw van de moskee. De rest voor parkeergelegenheid en groen. De moskee krijgt op de begane grond twee ingangen, een centrale hal en gebedsruimte voor mannen. Op de bovenverdieping komt een technische ruimte en gebedsruimte voor vrouwen. Op beide verdiepingen komt een multifunctionele ruimte, keuken en toiletten.

Voor de aankoop van de grond is inmiddels het volledige bedrag (€ 336.380,-) gedoneerd. Voor de bouw van de moskee is nog minimaal € 500.000,- nodig. ,,Geld voor de bouw van het casco is rond. De volgende stap is geld inzamelen voor de inrichting”, zegt voorzitter Nordin Nassla. Hiervoor is de stichting een inzamelingsactie gestart. Meer informatie op: www.moskeeassendelft.nl

Hart onder de riem
Inmiddels had zich een flink gezelschap verzameld in afwachting van ‘het’ moment: het slaan van de eerste paal. Nordin Nassla stapte zo trots al een pauw op een bankje waar de Zaanse verbinder en projectmedewerker Brahim Fattah (op de foto rechts) de inleiding deed. De blijdschap dat na vijf jaar de eerste paal de grond in ging, maakte Nordin zichtbaar gelukkig. Hij roemde in warme woorden de grote én gevarieerde opkomst en was verrast door de grote opkomst van vertegenwoordigers van andere moskeeën, imams en - met nadruk - de buurtbewoners. ,,Deze mooie opkomst steekt ons als bestuur een hart onder de riem.”

Verbinding
De immer enthousiaste Nordin werd door Mirjam Sloots, voorzitter van de Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek, geprezen om zijn grote hart voor ieder mens. Ongeacht achtergrond, geloof of afkomst. Ze hoopte dat de verbinding tussen de mensen, zoals voelbaar was tijdens de samenkomst, in de nieuwe moskee zal worden voortgezet.

Na het aftellen tot de eerste klap, volgde een opvallende felicitatie- en verbroederingsronde. Waarbij stoere kerels elkaar omhelsden en stiekem een traantje wegpinkten omdat eindelijk de bouw was begonnen van de eigen plek waar ze hun geloof kunnen beleven. Geen wollige directeuren die in net pak hete aardappelen in kelen wegspoelen met champagne, maar omhelzingen, lekkere hapjes en spontane fotosessies. Een bijzonder warm moment op een koud Zaans grasveld.

Tekst en foto’s: Dirk Karten

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl