Verkeersborden van duurzaam materiaal

07-04-2021 14:12

Verkeersborden van duurzaam materiaal

ZAANSTAD - Hergebruikte verkeersborden en verkeersborden gemaakt van biologische grondstoffen zullen binnen niet al te lange tijd het beeld bepalen in Zaanstad. De gemeente start n.l. een actie van inkoop van verkeersborden van duurzaam materiaal.

Het is wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt die vertelt dat de gemeente druk bezig is om haar eigen inkoop te verduurzamen. "Dit is een belangrijke stap op weg naar een volledig circulaire stad. Vrijwel op iedere hoek van de straat vind je een verkeersbord. Op de langere termijn levert dit dan ook een flinke CO2-besparing op.”

De gemeente Zaanstad is trekker geweest van de regionale aanbesteding verkeersborden vanuit de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Naast Zaanstad deden ook Almere en Gooise Meren mee. Duurzaamheid is een belangrijk criterium binnen deze aanbesteding.

Hergebruikte borden
Zaanstad gaat de komende vier jaar voor 80% hergebruikt borden neerzetten. De overige 20% zijn zogenaamde biobased verkeersborden. Dat zijn verkeersborden gemaakt van biologische, natuurlijke grondstoffen. Afgeschreven en overtollige verkeersborden worden ingezameld, zo nodig uitgedeukt en bewerkt tot een bruikbaar verkeersbord. Wanneer een verkeersbord te beschadigd is om opnieuw te gebruiken, wordt het materiaal hergebruikt. 

Wethouder Baerveldt laat weten trots te zijn op deze aanpak. "Door hergebruik van de verkeersborden en de inkoop van bio-based borden gebruiken we geen nieuwe primaire grondstoffen meer zoals metaal en aluminium. Dat is ook het doel van een circulaire stad, dat we de primaire grondstoffen van de aarde niet verder uitputten.”

Verkeersborden van rijstevlies, bereklauw en hennep
De duurzame borden, gemaakt van biologische materialen, moeten voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen als de metalen borden. Niet alle bio-based materialen zijn geschikt hiervoor. De grondstoffen die gebruikt worden voor de Zaanse duurzame verkeersborden zijn rijstevlies, bereklauw en hennep, De techniek van de bio-based borden staat nog in de kinderschoenen. De drie gemeenten gaan de komende jaren ervaring opdoen met deze milieuvriendelijke borden. De verwachting is dat op termijn de techniek zich verder ontwikkelt waardoor het aandeel verkeersborden van biologische grondstoffen zal stijgen.

Met de gemeenten Almere en Gooise Meren gaat Zaanstad in de toekomst overtollige verkeersborden over en weer uitwisselen. Dit plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl