Verkoeling bij de Jagerplas, maar pas op voor blauwalg

23-07-2019 17:07

Verkoeling bij de Jagerplas, maar pas op voor blauwalg

ZAANDAM – We hebben er echt naar moeten zoeken vanmiddag. Maar alleen bij een paar kleine plekken waar je stilstaand water hebt zie je het begin van wat kan uitgroeien tot blauwalg (zie foto). Zwemmen in de Jagerplas is – met uitzondering van strand De Smient waar het structureel wordt afgeraden – veilig. Dat wordt ook door zwemwater.nl aangegeven. 

Er werd vanmiddag volop genoten van het warme weer en verkoelende water in het Jagersveld. Als we konden vertrouwen op iedere vakantieperiode met zulk warm weer, zouden we niet de zwarte zaterdagen hoeven te trotseren. En andere ellende op de doorgaande vakantieroutes. De Zaanstreek biedt immers alles wat je wenst om je lekker te vermaken aan de waterkant.

Check veiligheid
Toch kan de situatie van veilig zwemmen snel omslaan naar onveilig met de tropische temperaturen die we nu meemaken. Daarom is het zaak de app van zwemwater.nl mee te nemen of vooraf op www.zwemwater.nl te checken of het veilig is een duik te nemen in het open zwemwater naar keuze. De regionale Uitvoeringsdienst NHN controleert het zwemwater in de Zaanstreek regelmatig op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, zoals blauwalg. Daarom is het aan te raden om alleen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties het water in te gaan.

Bacteriën
Blauwalg is lang niet altijd blauw. Het zijn ook geen echte algen maar bacteriën. Blauwalgen zitten in elk natuurwater (zoet, brak, zout). Wordt stilstaand natuurwater warmer, dan kan blauwalg zich heel snel vermeerderen waardoor er dikke drijflagen op het water vormen. Daaruit komen giftige stoffen, waardoor bij zwemmers huid en ogen kunnen gaan irriteren. Wie wat water dat besmet is met blauwalg naar binnen krijgt, kan klachten krijgen als misselijkheid, buikkramp, braken en diarree.

Niet in de Zaan zwemmen
Op andere plekken in natuurwater zwemmen raadt de gemeente Zaanstad sterk af. Denk daarbij aan de Zaan, de Gouw en de Nauernasche Vaart. Het zwemwater wordt hier niet gecontroleerd en bovendien is er vaak sprake van (veel) scheepvaartverkeer. Het is domweg niet veilig om hier te zwemmen.

Wie toch gaat zwemmen op een verboden plek, riskeert een boete van € 140,-. Al is dat nog het minste want van een brug afspringen en op een schip terechtkomen is stukken erger. En dan hebben we het maar niet over het grote gevaar van zwemmen in de vaargeulen, in en rond havens en in de buurt van een sluis of gemaal. Kortom, niet doen. Zwem veilig, geniet volop en kom weer veilig thuis.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl