Verlies van reuk en smaak mogelijk signaal corona / Jamsessie met nare gevolgen

28-03-2020 14:35

Verlies van reuk en smaak mogelijk signaal corona / Jamsessie met nare gevolgen

ASSENDELFT - UPDATE - Iedere tweede zondag van de maand een jamsessie in de Koppie Bar in Assendelft. Het fenomeen jamsessie kent vele volgers in onze streek. In Bar Babbels is dat ooit van start gegaan en kent vele voorbeelden in onze streek die het over hebben genomen. Zo ook de Koppie Bar waar Linda Overbeeke-de Pauw die sessie-leidster is.

De laatst gehouden jamsessie was die van zondag 8 maart. In de zaal zo’n 130 tot 140 gasten en op het podium een enorm aanbod van muzikale talenten. Het werd - zoals dat bij dergelijke feesten hoort - een zeer gezellige en vooral geslaagde avond. Passend bij het fenomeen jamsessie.

Die goede sfeer was iedereen echter snel vergeten toen daags na het geheel bleek dat er bij een der gasten het Corona virus werd geconstateerd. Dat noopte de eigenaar van Koppie, Bas van Deudekom en tevens derde generatie uitbater, zijn café aan de Dorpsstraat 350 direct te sluiten. ‘We kunnen jullie en onze eigen gezondheid niet waarborgen’ liet hij meteen via zijn Facebookpagina en website weten. ‘We hopen dat iedereen die geweest is dit bericht leest en extra alert is op zijn of haar gezondheid! Tot nu toe kunnen we alleen maar hopen dat dit snel voorbij gaat en iedereen weer gezond en veilig bij ons terug zal keren voor een heerlijk hapje of drankje!’

Niet iedereen was direct op de hoogte van de problematiek. Daags na de jamsessie merkten een aantal mensen dat zij gelijke signalen ondervonden. Koorts, hoesten en kortademigheid zijn de belangrijkste symptomen van Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Volgens artsen hebben sommige besmette mensen deze symptomen niet, maar zijn ze wel hun reuk en smaak kwijt. Zo kunnen ze dus nietsvermoedend een hoop andere mensen besmetten.

‘Op zeker moment was ik totaal kapot’ aldus een van de Koppie gasten. ‘En dat had een maat van mij precies hetzelfde. Hij kwam met een bericht dat Britse keel-, neus- en oorartsen vertelden dat deze signalen wereldwijd werden gemeld. Ook al is het onderzoek hiernaar beperkt, volgens hen is het alarmerend genoeg om mensen op te roepen om minstens zeven dagen in quarantaine te gaan.

Contact met de huisarts leverde dezelfde conclusie op. Het hele gezin moest in quarantaine. ‘Behoorlijk ingrijpend kan ik je vertellen. Vooral omdat mijn gezinsleden geen klachten hadden. Nu gaat het met mij gelukkig ook weer goed. In het begin lustte ik niks, at ook niets, maar zo langzamerhand komt alles weer op gang. Op deze manier is het daarom allemaal goed te doen en kan ik opgelucht adem halen. Dat geldt helaas niet voor iedereen.’ 


Een andere bezoeker sloeg zondags na de melding van het incident de schik om het hart. 'Want als je dan 39,4 op je thermometer ziet staan denk je dat je de sigaar bent. Het voelde als een gewone griep, maar zekerheid had ik niet. Mijn werkgever vertelde mij thuis te blijven. De dokter heeft er naar gekeken en nu ik negen dagen thuis ben geweest gaat het weer goed. Er is ook niet getest. Dat is voor de echte slachtoffers.'  

Van de bezoekers van de jamsessie zijn naar alle waarschijnlijk aantal door het virus aangetikt. Slechts vier van hen moesten in quarantaine. De man die als drager aan de basis stond is na controle gelukkig ook weer thuis en aan de beterende hand.

Voor Linda Overbeeke-de Pauw betekende het incident dat zij intensief aan de slag moest met nazorg. 'Ik heb bijna dagelijks contact met de mensen gehad. Zo snel mogelijk na het bekend worden heb ik iedereen op de hoogte gebracht. Gelukkig lijkt het allemaal mee te vallen. Het heeft me wel hoofdbrekens gekost, maar alles is volgens mij naar behoren afgewerkt.'

Het aantal personen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 93 gestegen naar 639, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag in de dagelijkse update. Daarnaast zijn nog eens 454 COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl