Verrassend fotojaaroverzicht Erik Esteie bij Zaans Groen

Gepubliceerd: 04-01-2019 11:01

Verrassend fotojaaroverzicht Erik Esteie bij Zaans Groen

ZAANDAM – Hij speurt dagelijks met zijn Nikon D3200 naar mooie Zaanse plekjes. Stelt zijn lens scherp op nieuwbouwprojecten. Of zomaar objecten die het waard zijn vast te leggen voor de eeuwigheid: hobbyfotograaf Erik Esteie. Zo vult hij dagelijks zijn website https://www.esteie.nl met minimaal één foto meer.

Op zaterdag 12 januari opent in Zaans Groen, de voormalige timmerwerkplaats die nu dienst doet als expositieruimte op de Zeemanstraat 54, een weekendexpositie waarin het fotojaar van Erik Esteie centraal staat.

Zeven jaar werk
Ruim zeven jaar lang plaatst Erik Esteie dagelijks op zijn website foto’s van dingen die hij onderweg tegenkomt. Dat kan de ene keer een foto van een gebouw zijn, de andere keer een foto van de poes. Soms lijkt het een haastig gemaakte snapshot die de vraag oproept wat de fotograaf precies wil overbrengen. De andere keer is het een uitgebalanceerde compositie. Duidelijk is dat de hobbyfotograaf vooral bij evenementen een scherp oog heeft voor details en sfeer. Vliegen twee bewakingshonden elkaar in de haren? Erik pakt net dát detail. Of zet een dromerige herfstsfeer bij een vroege visser. Foto's die herkenbaarheid oproepen, maar ook verrassend kunnen zijn. En hoe dan ook: altijd honderd procent Zaans.

Voorkeur
,,Het is niet zo dat ik iets specifieks wil zeggen met mijn foto's. Wat ik probeer is om vast te leggen wat ik tegen kom/meemaak. Dat kan de ene keer een foto van een mooie bloem zijn, de andere keer maak ik foto's van een concert of evenement. Wat wel mijn bijzondere aandacht heeft zijn kermissen en de veranderingen in de Zaanstreek. En dan voornamelijk in Zaandam”, zegt de fotograaf.

De Zaanstreek is mooi en divers, maar om 365 dagen per jaar unieke foto’s te maken lijkt een uitdaging. ,,Tot nu toe lukt het me nog elke dag om een foto te plaatsen. Al heb ik vaak het idee dat het steeds moeilijker wordt om iets te vinden wat ik nog niet heb gefotografeerd.”

Fotostijl
Erik Esteie vindt het lastig zijn fotostijl te omschrijven. Waarom? ,,Omdat ik geen opleiding of cursus fotografie heb gevolgd. Als ik één woord zou moeten kiezen dan zou ik kiezen voor eigenwijs. Ik laat me niet voorschrijven hoe iets gefotografeerd zou moeten worden. Of dat er regels gevolgd moeten worden voor het maken van een ‘perfecte’ foto.”

Niet mooier maken
De fotograaf doet ook niet aan achteraf bewerken van de foto. ,,Ik maak ze niet mooier of werk onvolkomenheden weg. Mijn camera staat altijd op één stand: automatisch, zonder flits.”

De feestelijke opening van de jaarexpositie vindt plaats zaterdag 12 januari om 13.30 uur. Die wordt muzikaal ingevuld door muziekgroep Hailander in combinatie met een optreden van de Zaanse buikdanseres Rakisa.

De expositie is op zaterdag 12 en zondag 13 januari geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl